TÜSİAD Başkanı: Mücadele Anadolu ile İstanbul sermayesi arasında değil, kayıtlı ile kayıt dışı arasında

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Anadolu sermayesi ile İstanbul sermayesi gibi bir ayrışmaya karşı çıkarken, "Ası

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Anadolu sermayesi ile İstanbul sermayesi gibi bir ayrışmaya karşı çıkarken, "Asıl mücadele, asıl kutuplaşma kayıtlı sermaye ile kayıt dışı sermaye arasındadır." dedi.

TÜSİAD YİK İstanbul'da toplandı. Fransız siyaset uzmanı Jacques Attali'nin konuk olduğu toplantıyı patronlar büyük ilgiyle izledi. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner toplantıda yaptığı konuşmada sermayenin Anadolu ve İstanbul olarak ayrılmasına tepki gösterdi. Boyner, "Anadolu sermayesi, İstanbul Sermayesi karşılaştırması bize hayli anlamsız geliyor. Asıl büyük ayrışma bize göre kayıtlı iş yapan sermaye ile kayıt dışı sermaye arasındadır. Bunlardan birincisi kurallara ve çalışanlarının haklarına saygılıyken, vergisini öderken; kayıt dışı sermaye hem bunları umursamaz hem de haksız rekabet yaratarak genel çıkara aykırı bir durumun da ortaya çıkmasına yol açar. Eğer bir mücadeleden söz edilecekse bu kayıtlı ve kayıt dışı sermaye arasındadır." ifadelerini kullandı.

Anayasa referandumu ve yeni anayasa tartışmalarına da değinen Boyner, yeni anayasa süreciyle ilgili olarak, "12 Eylül referandumunun ardından artık yeni anayasa yapmaya ziyadesiyle hazır bir Türkiye'de yaşıyoruz. Bu Türkiye, aynı zamanda kendisini hedef alan şiddet ve şantajlara başkaldırmış bir ülkedir. Türk toplumu en yakıcı sorununun sivil siyaset zemininde ve artık mutlak suretle şiddeti reddederek çözme talebini de iletmiştir." yorumunu yaptı.

"TÜSİAD olarak bizler müreffeh, huzurlu ve özgür bir toplumu hedeflindeyiz. Yalan yanlış tezler üzerinden derneğe saldırmanın dayanılmaz hafifliğiyle başları dönenlere bunu hatırlatmak isterim." diyen Ümit Boyner şöyle devam etti:

"Sonuçta kendi işlevini kapalı kapılar ardında iş takipçiliği olarak değil toplumsal farkındalık yaratmak diye tanımlamış ve bunu uygulamaya dökmüş bir derneğiz. Anayasa paketi gündeme geldiği tarihten itibaren TÜSİAD olarak tek tek tüm maddeler üzerinden hem siz üyelerimize hem kamuoyuna hem de hükümete görüş ile önerilerimizi sunduk. Demokratikleşme, hukuk, yargı sistemi ve anayasa konularında pek çok rapor yayınlamış bir kurum olarak sorumluluğumuzu yerine getirdiğimize inanıyoruz."