GTO Başkanı Aslan: Türkiye-Finlandiya ticaret hacmi yıl sonunda 1,5 milyar doları geçer

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye-Finlandiya ticaret hacminin yıl sonunda 1,5 milyar doları geçeceğini söyled

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye-Finlandiya ticaret hacminin yıl sonunda 1,5 milyar doları geçeceğini söyledi.

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Kirsti Eskelinen, Büyükelçilik Ticari Bölüm Başkanı Markus Teir ile birlikte GTO'yu ziyaret etti. GTO Başkanı Mehmet Aslan ile bir araya gelen Büyükelçi Eskelinen ve Büyükelçilik Ticari Bölüm Başkanı Teir, Finlandiya ile Gaziantep arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik görüş alışverişinde bulundu.

Mehmet Aslan, Türkiye-Finlandiya arasındaki dostluk ilişkilerinin çok uzun yıllara dayandığını belirterek, hem ticari hem de siyasi anlamda yakın ilişkilerin olduğunu ifade etti. Özellikle Avrupa Birliği tam üyelik müzakere sürecinde Türkiye'ye en fazla destek veren ülkelerin başında Finlandiya'nın geldiğini anımsatan Aslan, "Büyükelçi nezdinde hem Finlandiya hükumetine hem de Finlandiya halkına teşekkürlerimizi sunuyoruz." diye konuştu.

Türkiye-Finlandiya ticari ilişkilerinin 2008 yılında yaklaşık 1 buçuk milyar dolara ulaştığını, ancak 2009 yılında ekonomik kriz nedeniyle bu ticaret hacminin 1 milyar dolara kadar düştüğüne dikkat çeken Aslan şunları aktardı: "2010 yılının ilk altı ayına baktığımızda bu yıl tekrar 1 buçuk milyar dolar ticaret hacmini geçeceğiz gibi gözüküyor. Tabii ki bu yetmez. Gaziantep ile Finlandiya arasındaki ticaret hacmi maalesef düşük, ama bu yıl geçen yıla göre ciddi bir artış var, tahmin ediyorum 6–7 milyon dolarlık bir ihracat rakamını yakalayacağız. Sayın Büyükelçinin ziyareti bizim için çok önemli, Gaziantep-Finlandiya ilişkilerinin gelişiminde bir adım teşkil edecek diye düşünüyorum."

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Kirsti Eskelinen de, konuşmasında Gaziantep'i ikinci kez ziyaret ettiğini ve Gaziantep'e geliş nedenin, yaşanan ekonomik ve ticari gelişmeleri yakından takip etmek olduğunu söyledi. Gaziantep ile birlikte bölgedeki diğer iller ve komşu ülkelerle ekonomi ve ticari ilişkileri daha çok geliştirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Eskelinen, "Gaziantep-Finlandiya ve Gaziantep üzerinden komşu ülkelerle ticaretimizi nasıl geliştirebiliriz diye, bu konularda fikir alışverişinde bulunmak için şehrinizi ziyaret ediyoruz. Dünden beri Gaziantep'teyiz, dünkü görüşmelerimizde valilik, belediye başkanı, rektörler ve Sanayi Odası ile görüştük, bugün de sizi ziyaret ediyoruz. Buradaki Avrupa Birliği takımıyla tekrar görüşmek beni çok mutlu etti. Finlandiya Hükumeti, Sayın Başkanın da ifade ettiği gibi, Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakere sürecini en baştan itibaren desteklemiştir. Biz bu desteğimizi sürdüreceğiz ve umuyoruz ki Türkiye'de tam üyelik sürecinde gelişmeler kaydedip tam üyeliğe ulaşacaktır. Bunun dışında Türkiye ve Finlandiya ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda özel bir hassasiyet göstermekteyiz. Ticaret ve sanayinin yanında kültürel gelişmeler konusunda birlikte çalışmalar yürütmeye hazırız." ifadelerini kullandı.