Avrupa Konseyi Eğitim Ve Kültür Komitesi Kayseri'de Toplandı

Avrupa Konseyi Eğitim ve Kültür Komitesi üyeleri, 'Tarihi Kentler Birliği Kayseri Buluşması' etkinlikleri kapsamında ilk kez, toplantılarını gerçekleştirdikleri Fransa'nın Strasbourg şehri dışına çıkarak Kayseri'de toplandı

Avrupa Konseyi Eğitim ve Kültür Komitesi üyeleri, 'Tarihi Kentler Birliği Kayseri Buluşması' etkinlikleri kapsamında ilk kez, toplantılarını gerçekleştirdikleri Fransa'nın Strasbourg şehri dışına çıkarak Kayseri'de toplandı.
Avrupa Konseyi'ne üye 25 ülkeden 41 katılımcının bir araya geldiği Kayseri Hilton Otel'de başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri'nin bilinen 6 bin yılı aşkın tarihiyle pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir köprü konumunda olduğunu belirterek, "Böyle bir şehirde sizleri ağırlamaktan mutluyuz" dedi.
Aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği Başkanı da olan Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki, 'Tarihi Kentler Birliği Kayseri Buluşması' hakkında komisyon üyelerine çeşitli bilgiler verdi. Özhaseki, 10 yıl önce kurulan Tarihi Kentler Birliği'nin en kapsamlı toplantısının Kayseri'de gerçekleştirileceğinin altını çizerek, toplantı için yurt içi ve yurt dışından yaklaşık bin kişinin rezervasyon yaptırdığını söyledi.
Özhaseki, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'ne kurulduğu günden bu yana üye olduğunu ve komisyonunun en büyük destekçisi olmaya devam ettiğini belirterek, "Ülkem, Avrupa Konseyi'nin çoğulcu demokrasiyi, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü her şeyin üstünde tutan ideal ve ilkelerini korumak için yaptığı çalışmaların en azimli savunucularından birisidir. Yerel ve bölgesel yönetimlerin ve belediyelerin sesi olmak sıfatıyla komisyonun yaptığı çalışmalar da bizi yakından ilgilendirmektedir" dedi.
Başkan Özhaseki Avrupa Konseyi Kültür ve Eğitim Komitesi çalışmalarına ayrıca önem verdiklerini ve konseyin 1999 yılında başlatmış olduğu 'Avrupa Bir Ortak Miras Kampanyası'na kendilerinin de büyük bir şevkle katıldıklarını hatırlatarak, "Kültür mirasımızın Avrupa düzeyindeki ortak unsurlarını ortaya çıkaran çalışmaların her zaman içinde olduk. Kültür mirasının, her birimizin ülkesindeki insanları nasıl etkilediğini, kentlerimizde sosyal ve ekonomik hayatımıza kazandırdığı değerleri her zaman vurguladık. Bunların yerel yönetimler düzeyinde yaygınlaştırılması için de her türlü gayreti gösterdik. Hızla büyüyerek önemli bir sivil toplum kuruluşu haline gelen birliğimiz, Türkiye'de demokratik sistemin itici güçlerinden biri olmuştur. Bu çağdaş açılım, her kesimden farklı kimliklerin katılarak kendini rahatlıkla ifade edebildiği kültürel demokrasi ilkeleriyle de tümüyle örtüşmektedir" şeklinde konuştu.
Başkan Özhaseki, Tarihi Kentler Birliği olarak 2001 yılında Avrupa Tarihi Kentler Birliği'ne de üye olduklarını ve kısa zamanda olgunlaşma sürecini tamamlayarak, çalışma ilke ve esaslarını evrensel boyutlarda geçerli kılmayı başardıklarını kaydetti.
Avrupa Bir Ortak Miras Kampanyası'nın en önemli projeleri arasında yer alan tarihi kentler oluşturma projesinin, kendilerinin eksikliğini büyük oranda hissettikleri bir yapının ortaya çıkmasına vesile olduğunun altını çizen Başkan Özhaseki, 2000 yılında 54 üye belediye ile oluşturdukları Tarihi Kentler Birliği'nin üye sayısının bugün 308'e ulaştığını söyledi.
Başkan Özhaseki, Komite üyelerine Kayseri ve içinde bulunduğu Kapodokya hakkında da çeşitli bilgiler vererek, "Kayseri Mezopotamya'nın Asurluları ile Anadolu'nun Hititlerini alışverişlerde buluşturan en büyük ticaret merkezlerinden biridir. O dönemlerde başlayan ticaret kültürü hakimiyetini halen devam ettirmekte. Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde farklı altın çağlarını yaşayan Kayseri, çeşitli el sanatları ve tarihsel mirasıyla Anadolu'nun en zengin kentlerinden biri olma özelliğini korumaktadır" dedi.
Başkan Özhaseki, içinde bulundukları Hilton Oteli'ne en yakın mesafede bulunan Cumhuriyet Meydanı'na bakıldığında bile 4 farklı medeniyete ait onlarca eserin rahatlıkla görülebileceğini sözlerine ekledi.
Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Komitesi Başkanı Farid Mukhametshin de yaptığı konuşmada Komite'nin yılın son toplantısını Kayseri'de gerçekleştirdiğini belirterek, Başkan Mehmet Özhaseki'ye göstermiş olduğu misafirperverlik nedeniyle teşekkür etti.