Alman Meclisi'nde Yahudi duası

27 Ocak Nasyonal Sosyalizm Kurbanlarını Anma Günü'nde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, 'geçmişin acısını yaşarken ortak geleceğe baktığını'söyledi.

Peres, Alman Federal Meclisi'nde düzenlenen özel oturumda, konuşmasının başında kurbanlar için bir Yahudi duası okudu. Meclisteki oturuma katılan Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Meclis Başkanı Norbert Lammert ve Başbakan Angela Merkel ile kabine üyeleri ve milletvekilleri, Peres'in okuduğu duayı ayakta dinledi.

"Geçmişin acısını yaşarken ortak geleceğimize bakıyorum" diyerek konuşmasına başlayan Peres, gençlerin nasyonal sosyalizm döneminde yaşananları hiçbir zaman unutmaması, barış ve sevgi için her zaman çaba harcaması gerektiğ ini söyledi.

Bir halkın kendisini "üstün ırk" olarak görüp, diğer insanları "hiçbir işe yaramayan varlıklar" olarak görmesinin hiçbir şekilde açıklanamayacağını ifade eden Peres, eski Nazi suçlularının yakalanarak cezalandırılması gerektiğini, bunu intikam için değil, gerçeklerin öğrenilmesi için istediklerini kaydetti. Peres, Tanrının tüm insanları eşit yarattığını ve insanlardan savaşı değil, barışı istediğini, buna rağmen hala İsrail'i ortadan kaldırmak isteyen ülkelerin bulunduğunu belirterek, "Kana susamış diktatörlere gelecekte müsamaha etmememiz lazım" diye konuştu.

İkinci bir soykırım yaşamamak için tüm komşu ülkelerle barış içinde yaşamak istediklerini, bu nedenle bir Filistin devletinin de kurulmasını desteklediklerini ifade eden Peres, İsrail devletinin kurulduğu günlerde 7 Arap ülkesinin ülkesine savaş açtığı sırada Almanya Federal Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı olan Konrad Adenauer'in yardım elini uzattığını, İsrail devletinin kurucusu Ben Gurion'un da bazı Yahudilerin tepkisine rağmen bu yardımı kabul ettiğini hatırlattı. Köhler ve Merkel'e de bugüne kadar İsrail devletine verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Peres, Orta Doğu'da tüm ülkelerin birlikte barış iç inde yaşadıkları bir ortam hayal ettiğini söyledi.

Meclis Başkanı Lammert de konuşmasında, geçmişi unutmayacakları, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı her zaman mücadele edecekleri sözünü vererek, " İsrail için özel sorumluluk taşıyoruz. Bu nedenle mevcudiyetinin tehlikede olduğu durumlarda biz Almanlar tarafsız olamayız. Bazı şeyler tartışılabilir, İsrail'in mevcudiyet hakkı asla" diye konuştu.
Lammert, bugün de İsrail'i tehdit eden ülkelerin açıklamalarını kabul edemeyeceklerini belirtti. Almanya'da her bir Yahudi kuruluşu ve sinagogun açılmasından büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Lammert, soykırımı n bir doğal afet olmadığını, bu nedenle genç nesillere böyle bir şeyin neden ve nasıl gerçekleşebildiğinin anlatılması gerektiğini kaydetti.
Bu arada, Berlin'de Ruben Kabelmann adlı bir Ortodoks Yahudi'nin inisiyatifiyle basın merkezinde düzenlenen bir toplantıda, Peres'in Almanya'da tüm Yahudiler adına konuşamayacağı ifade edildi.

ABD ve Birleşik Krallık'tan gelen 3 Ortodoks Yahudi'nin katıldığı toplantıda konuşan Kabelmann, Almanya'da Yahudilerin farklı sesini de duyurmak istediklerini belirtti.
Almanya'yı ziyaret eden Peres'in tüm Yahudileri temsil etmediğini ve Almanya'da kendilerini temsil ederek konuşamayacağını ifade eden Kabelmann, Peres'in, siyonizmin bir temsilcisi olduğunu söyledi.

Kabelmann, Yahudilerin kendilerini bulundukları ülkeye ait hissettiğini, asırlardan bu yana birlikte yaşadıkları toplum ve dinlerle barış içinde olduklarını kaydetti.
Bu toplantıyla da barış için bir perspektif sunmak istediklerini belirten Kabelmann, Filistin halkıyla da dayanışma içinde olduklarını sözlerine ekledi.
Öte yandan, Hür Demokrat Parti (FDP) milletvekili Serkan Tören, 27 Ocak Nasyonal Sosyalizm Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla yayımladığı yazılı açıklamada, bu dönemin kurbanlarını anmanın tarihi bir sorumluluk olduğunu belirterek, "Almanya sadece ulusal bir mülk değildir. Bu tarihi sorumluluk Almanya'da yaşayan herkes için geçerlidir. Ulusal ve dini kökenin önemi yoktur" şeklinde ifade kullandı.

Yahudi düşmanlığı ve soykırım inkarının toplum içinde hala nihai olarak ortadan kalkmamış olduğunu kaydeden Tören, "Genç göçmenler hala Yahudilere yönelik soykırıma ve İsrail devletine karşı eleştirel bir tutum içindedir. Bu nedenle sadece Almanları değil, bu ülkede yaşayan göçmenleri de bugünü birlikte anmaya davet ve teşvik ediyorum" ifadelerine yer verdi.