Anayasa değişikliği Meclis'e gidecek

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, anayasa değişikliği paketini Meclis'e taşıyacaklarını söyledi.

 Egemen Bağış, muhalefet partileri destek vermese de gerekirse referandumla anayasa sürecini devam ettireceklerini belirterek, "Sonuçta Türkiye'nin sorunlarını çözmek için ne lazımsa onu yapmalıyız diye düşünüyorum. Eğer muhalefet partileri bu konuda 'istemeyiz' tavrını sürdürürlerse o zaman biz de halka gideriz. Halkımızın vereceği karar her zaman hakkaniyet kararı olacaktır. Ona da saygı duyarız" dedi.

Bağış, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Muhalefet destek vermese de gerekirse referandumla anayasa sürecini devam ettireceğiz diyor musunuz" sorusuna, "Tabii ki" yanıtı verdi.

Bütün siyasi partilerden ne kadar demokrasi, insan hakları ve özgürlük istediklerini yansıtan bir anayasa taslağı hazırlamalarını isteyen Bağış, Anayasa Komisyonu'nun bu taslakları inceleyerek, farklı kesimlerin ortak taleplerini içeren ortak bir anayasa metni haline dönüştürebileceğini ifade etti.

Yakın zamanda bir anayasa değişikliği bekleyip beklemediğiyle ilgili olarak da Bağış, AK Parti'nin görüşlerinin herkes tarafından bilindiğini, ancak muhalefet partilerinin bu konuda bir cevap vermesi gerektiğini söyledi.

-"ÖNEMLİ OLAN ZİHİN AÇMAKTIR"

AB sürecinde önemli olanın fasıl açmak olmadığını da belirten Bağış, "Önemli olan zihin açmaktır. Türkiye'de zihinleri değiştirmemiz, açmamız gerekiyor. AB üyesi ülkelerde Türkiye aleyhindeki zihinleri de açmamız gerekiyor. Bu konuda 2010'da gereken adımları atacağız" diye konuştu.

AB ülkeleri ile ilgili yürütülen vize çalışmalarına da değinen Bağış, AB üyesi ülkelerin Türkiye'ye uyguladığı vizenin bir kısmının hukuki boyutunu araştıran ayrı bir hukuk birimi oluşturduklarını kaydederek, "Onu inceliyoruz ama bir yandan da yapmamız gereken teknik çalışmalar var. Biyometrik pasaportlara geçmemiz lazım. O çerçevede İçişleri Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız, ABGS, Darphane ile birlikte Türkiye'ye yakışır, rahat kopyalanamayacak, taklit edilemeyecek biyometrik pasaportların hazırlanması için bir süreç başlattı" dedi.

Bağış, AB ile Türkiye arasında geri kabul anlaşmasının müzakerelerine başlandığını, ayrıca Türkiye'nin sınırlarını daha güvenli hale getirme yönünde çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

-KIBRIS-

Kıbrıs konusunda ise Bağış, ilk defa hem Türkiye ve Yunanistan'da hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde çözümü çok açık şekilde talep eden liderler bulunduğunu kaydederek, Türkiye'nin her aşamada çözümden yana tavır ortaya koyduğunu söyledi.

"