IMF Heyeti Türkiye'ye gelmeye hazırlanıyor

IMF ile görüşmelerin hızlanması, piyasaları heyecanlandırmaya başladı.

IMF Heyeti Türkiye'ye gelmeye hazırlanıyor
  Hazine Mü ; steşarlığı ile IMF arasında sanal ortamda devam eden gö ; rü ; şmeler son gü ; nlerde hızlanırken sü ; recin imza aşamasına dö ; nü ; şmesi iç ; in Fon heyetinin Tü ; rkiye ' ye gelmesi bekleniyor . Hazine kanadı heyetin ö ; nü ; mü ; zdeki hafta iç ; erisinde gelmesi halinde temasların iki hafta sü ; rebileceğine dikkat ç ; ekiyor . Anlaşmaya ilişkin son noktanın ise ay sonunda Davos ' ta yapılacak 2010 yıllık toplantılarında konulacağı tahmin ediliyor . Edinilen bilgilere gö ; re Fon ' la gö ; rü ; şmeleri yü ; rü ; ten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ' ın Davos ' a gidip gitmeyeceği ö ; nü ; mü ; zdeki gü ; nlerde belli olacak . Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ' in gideceği konusu netlik kazanırken , Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ' ın kesin olmamakla birlikte toplantıya katılacağı belirtiliyor . Tü ; rkiye ' nin 18 ay , IMF kanadının ise 36 ay olarak istediği anlaşmada iki yıl ü ; zerinde mutabakata varılırken sü ; renin kısalması gelecek kaynağın miktarını da dü ; şü ; recek . Bu ay iç ; erisinde anlaşmanın detaylarının belli olması beklenirken tahmini kaynak girişi ise 14-15 milyar dolar .

Başbakan Yardımcısı Babacan , Maliye Bakanı Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Yılmaz ' ın ay sonunda yapılacak toplantılarda IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ile anlaşmanın detaylarına ilişkin son noktayı koyabileceği ifade ediliyor . IMF ile geç ; en yıl G-20 toplantısında Gelir İdaresi Başkanlığı ' nın ( GİB ) ö ; zerkliği , mahalli idarelerin gelirleri konusunda ilkesel mutabakata varıldığına dikkat ç ; eken Hazine yetkilileri ise son kararı siyasi iradenin vereceğini sö ; yledi . Tasarruf tedbirleri konusunda Tü ; rkiye ile Fon arasında herhangi bir pü ; rü ; z kalmadığına dikkat ç ; eken Maliye Bakanlığı kaynakları da emekli maaşlarına yapılacak iyileştirmenin kaynağının sigaraya yapılan zamdan karşılanacağını dile getirdi .

BAKAN ERGÜ ; N : 10 GÜ ; N İÇ ; İNDE NETLEŞİR

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergü ; n ise IMF ile yeni anlaşmanın ç ; erç ; evesinin 1 hafta 10 gü ; n iç ; inde netleşeceğini sö ; yledi . NTV ' de konuşan Ergü ; n , Tü ; rkiye ile IMF ilişkilerinde eskiden olduğu gibi ç ; ok katı anlaşmaların gü ; ndeme gelmeyebileceğini , daha esnek anlaşmaların sö ; z konusu olabileceğini aktardı . Her zaman parasal yö ; nü ; ç ; ok gü ; ç ; lü ; olan anlaşmaların beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Ergü ; n , Tü ; rkiye ekonomisinin uluslararası sistemle bir bü ; tü ; n halinde yü ; rü ; dü ; ğü ; nü ; , bu aç ; ıdan bakıldığında ' uluslararası ekonomi aktö ; rlerinin Tü ; rkiye ekonomisiyle ilgili gü ; ven artırıcı bir ö ; nlem olarak gö ; rebileceği tü ; rde ' anlaşmaların da sö ; z konusu olabileceğine işaret etti . Ergü ; n , ' O aç ; ıdan Tü ; rkiye IMF ilişkileri ve yeni anlaşmanın ç ; erç ; evesini zannedersem 1 hafta 10 gü ; n iç ; inde gö ; rme imkâ ; nımız olacaktır . ' diye konuştu . Kapasite kullanım oranını da değerlendiren Ergü ; n , ' Rakamlar ekonominin ç ; ıkış trendi iç ; inde olduğunu gö ; steriyor . ' ' dedi .