Çağlayan: Türkiye olarak korumacılığa her alanda karşıyız

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, özellik son yıllardaki reformlarla dünya ekonomisinde ciddi bir ağırlığı olan Türkiye'nin ticareti, uluslararası kurallar çerçevesinde yapılması ısrarını ve bu konudaki kararlılığını devam ettireceğini söyledi.

Çağlayan: Türkiye olarak korumacılığa her alanda karşıyız
  Bakan Ç ; ağlayan , Milletlerarası Ticaret Odası ( ICC ) Başkanı Victor Fung K . Fung ve beraberindekileri makamında kabul etti . Ç ; ağlayan , kü ; resel krizin dü ; nyanın ekonomi sisteminde yeni bir etki yarattığını , kapitalizmin tarihi ve tarifinin , rekabetin de şartları ve şiddetinin değiştiğini sö ; yledi .

Dü ; nyada nü ; fusun azalmadığını ve dü ; nyadaki gelirden pay almak isteyenlerin sayısının arttığını kaydeden Ç ; ağlayan , ö ; zellikle gelişmiş ü ; lkelerde yaşanan ekonomik bü ; yü ; menin negatife dö ; nmesinin , herkesi dışarıda bir oyuncu olma noktasına ittiğini anlattı .

Pasta kü ; ç ; ü ; lü ; rken , pastadan pay almak isteyenlerin sayısının arttığını vurgulayan Ç ; ağlayan , bu ortamda birç ; ok ü ; lkenin ç ; eşitli gö ; zetim ve korumacılık arayışına girmeye başladığını kaydetti ve şö ; yle devam etti :

&ldquo ; Serbest piyasa kurallarını sonuna kadar uygulamakta kararlı olan ve uygulayan , bir gü ; nde bir şirketin kurulabildiği , sermaye ve kar transferinin rahat , ö ; zgü ; r bir şekilde yapıldığı Tü ; rkiye olarak , korumacılığa her alanda karşıyız .

Bu kü ; resel kriz ister istemez ü ; lkeleri ve iş adamlarını , kuruluşları farklı davranış biç ; imlerine yö ; neltmeye başlıyor . Kriz , davranış biç ; imlerini değiştirmeye başlıyor . Tü ; fek ç ; ıktı , mertlik bozuldu . Krizle birlikte dü ; nyada ticari anlamda centilmenlik bozuldu . &rdquo ;

Kü ; resel krizle beraber 80 ' in ü ; zerinde ü ; lkenin kredi notlarının gerilediğini , sadece 13 ü ; lkenin kredi notunun yü ; kseldiğini hatırlatan Bakan Ç ; ağlayan , Tü ; rkiye ' nin kredini notunu 2 kademe artıran tek ü ; lke olduğuna da dikkat ç ; ekti .

Tü ; rkiye ' nin bö ; ylesi bir kü ; resel krizde , gelişmiş ü ; lkelerin ü ; zerinde performans sergilediğini belirten Ç ; ağlayan , Tü ; rkiye ' nin elde ettiği performansın son derece ö ; nemli bir performans olduğunu ifade etti .

2010 yılının Tü ; rkiye ' nin yeniden pozitif bü ; yü ; meye geç ; eceği bir yıl olacağını belirten Bakan Ç ; ağlayan , şunları sö ; yledi :

&ldquo ; Tü ; rkiye ' ye karşı cö ; mert olmayan , son derece cimri davranma alışkanlığına sahip bir ç ; ok kredi derecelendirme kuruluşları , Tü ; rkiye ' nin kredi notunu artırması Tü ; rkiye ' nin geleceği aç ; ısından ö ; nemli bir gö ; stergedir . Ö ; nemli birç ; ok uluslararası kuruluş , Tü ; rkiye ' yi 2050 ' de en ö ; nemli 3 oyuncudan biri olacağını kabul ediyor .
Bunları biz para vererek sö ; yletmiyoruz , sö ; yleyenlerin bize karşı sempatik gö ; rü ; nme mecburiyetleri de yok . Bu konuda Tü ; rkiye son derece kararlı , gerek gelişme yolunda , gerekse serbestleşme yolunda dü ; nyanın ç ; ok ö ; nemli ç ; ekim merkezlerinden biri . &rdquo ;

Ç ; ağlayan , ICC ve Tü ; rkiye arasında teknik heyetlerin bir araya gelerek bir toplantı yapılması teklifinde bulunurken , &ldquo ; Ü ; mit ediyorum ö ; nemli işbirliği alanları gerç ; ekleştirebiliriz&rdquo ; dedi .

ICC BAŞKANI

Milletlerarası Ticaret Odası ( ICC ) Başkanı Victor Fung K . Fung , dü ; nya piyasalarının yavaş yavaş iyileşme sü ; recine girdiğini belirterek , &ldquo ; Genel anlamda bir toparlanmanın emareleri izleniyor ama yavaş toparlanıyor&rdquo ; dedi .

İç ; inde bulunulan konjonktö ; r itibariyle işsizlik gibi ç ; ok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Fung , şö ; yle konuştu :

&ldquo ; Uluslarası iş dü ; nyası olarak bu aşamada bizler toparlanmanın emarelerini izlerken , yolumuzdan şaşmamalı , istikrarımızı kaybetmemeli , bu toparlanma sü ; recini mü ; mkü ; n olan en sü ; rdü ; rü ; lebilir mahiyete kavuşturmalıyız . Bu anlamda , krizden etkilerini bertaraf etmeye ç ; alışırken , yoldan ç ; ıkarak korumacılık tedbirlerine , korumacılık politikalarını izin vermemeliyiz . Ç ; ok taraflı ticaret sisteminin korunması , muhafaza edilmesi bizim iç ; in ç ; ok ö ; nemli . Ticaret kü ; resel ekonominin can damarıdır . Bu sebeple , ticareti akışkan halde muhafaza etmeli ve ticaret sistemini korumalıyız .

Ö ; nü ; mü ; zdeki dö ; nemde Tü ; rkiye ' nin G-20 ' nin en ö ; nemli ü ; yelerinden bir tanesi olması dolayısıyla sesimizin uluslararası piyasalarda duyulmasının sizin sesinizle daha mü ; mkü ; n olacağını , sizin sesinizin bize gü ; ç ; katacağını dü ; şü ; nü ; yoruz . Bu şekilde kü ; resel ticaretin kalkınmaya devam etmesinin sizin katkılarınızla mü ; mkü ; n olacağını ve korumacı tedbirlerin hayata geç ; irilmesini ö ; nleyebileceğimizi , bu noktada yaklaşımları engelleyebileceğimizi dü ; şü ; nü ; yoruz . &rdquo ;