Petrol fiyatları rekor kırdı

Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı 83 doların üzerine çıkarak, 15 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Petrol fiyatları rekor kırdı
  Petrol fiyatının artışında Ç ; in ' in petrol talebinin artması , ABD dolarının değerinin dü ; şü ; k olması , ABD ve Avrupa ' daki şiddetli kış koşulları ile Nijerya ' da arzla ilgili sorunlar etkili oluyor .
ABD ham petrolü ; nü ; n varil fiyatı Şubat ayı teslimi bugü ; n 80 sent artışla 83 , 55 dolar oldu . Geç ; en hafta Cuma gü ; nü ; 82 , 75 dolardan kapanan ABD ham petrolü ; nü ; n varil fiyatı bugü ; n bir ara 83 , 67 doları gö ; rerek , Ekim 2009 ' dan bu yana en yü ; ksek seviyesine ç ; ıktı .

Londra Brent tipi ham petrolü ; n varil fiyatı da 60 sentlik yü ; kselişle 81 , 97 dolara yü ; kseldi . Ç ; in ' in geç ; en ay yü ; zde 56 artan petrol talebi , geç ; en yılın tamamında ise yü ; zde 12 yü ; kseldi . Yatırımcıların enflasyona karşı korunmak iç ; in emtia alımına yö ; nelmeleri nedeniyle ABD dolarının değerinin dü ; şü ; k olması da petrol fiyatlarını destekledi .

ABD ve Avrupa ' da kış koşullarının sert geç ; mesi ve Nijerya ' da Chevron şirketine ait bir ham petrol boru hattına dü ; zenlenen saldırı sonucu ü ; retimin gü ; rlü ; k 20 bin varil azalması da fiyatların artmasında destek verdi .