İzmir Alsancak Limanı ihalesinde şok gelişme

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı İzmir Limanı özelleştirilme ihalesinde süre uzatımını kabul etmedi. Bunun üzerine, İzmir Alsancak Limanı ihalesini kazanan konsorsiyum, alımdan vazgeçtiğini açıkladı.

İzmir Alsancak Limanı ihalesinde şok gelişme
  İzmir Alsancak Limanı ' nın ihalesini kazanan uzun sü ; ren dava sü ; reç ; leri sonucunda devir iç ; in ç ; ağrılan , ancak aradan geç ; en sü ; rede kü ; resel ekonomik krizin olumsuz etkilerinden kaynaklı ö ; deme gü ; ç ; lü ; ğü ; ç ; eken Global- Hutchison- EİB/ Limaş konsorsiyumu ü ; yeleri Nisan ayına kadar sü ; re uzatım talebinde bulunmuştu . Buna karşılık Ö ; zelleştirme İdaresi Başkanlığı ' nın ( Ö ; İB ) 15 milyon dolarlık teminatı nakde ç ; evirmek iç ; in bankalara başvurmuş olmasını değerlendiren EİB/Limaş Yö ; netim Kurulu Başkanı Sabri Ü ; nlü ; tü ; rk , ek sü ; re taleplerine olumsz yanıt aldıklarını belirterek &ldquo ; Bu defter bizim iç ; in kapandı&rdquo ; dedi . EİB/Limaş Yö ; netim Kurulu ü ; yeleri Eli Alharal ve Jak Eskinazi de , konsorsiyum ortaklarının ek teminat talebine sıcak bakmadığını sö ; yledi .

Yaşanan son gelişmelerle ilgili değerlendirme yapan Ü ; nlü ; tü ; rk , &ldquo ; Ö ; zelleştirme İdaresi ihalede verdiğimiz teminatı bankalardan talep etti . Dolayısıyla artık ne yazık ki ihale bizim aç ; ımızdan bitmiş oldu . Sü ; re uzatma talebimiz kabul edilmedi . Dü ; n akşam nakde ç ; evirmek iç ; in başvurduklarını ö ; ğrendik . 15 milyon dolarlık bir teminat bu . Prosedü ; re gö ; re ihalede ikinci olan konsorsiyuma sorulacak . Ancak bu defter bizim iç ; in kapandı&rdquo ; dedi .

İzmir Limanı ' nın ö ; zelleştirme sü ; recinde gelinen nokta , şehrin iş dü ; nyasında ü ; zü ; ntü ; yle karşılandı . İzmir Ticaret Odası Yö ; netim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş , konsorsiyumun o dö ; nemde verdiği fiyatın doğru , ancak gelinen noktada her şeyin ç ; ok farklı olduğunu dile getirdi . Demirtaş , limanın İzmir ' e hayat veren ana damarlardan biri olduğunu vurguladı . Liman iç ; in otonom yö ; netim ö ; neren Demirtaş , ' TCDD ' nin yanısıra valilik , bü ; yü ; kşehir belediyesi , ticaret ve sanayi odalarıyla limanda hizmet veren ve alan kurumların temsilcilerinden oluşan otonom yö ; netim oluşturalım . ' dedi .

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yö ; netim Kurulu Başkanı Geza Dologh ise , ' Tahmin edilen bir sonuç ; . ' olarak değerlendirdi . Tü ; rkiye ' nin bir Tü ; rk Telekom macerası daha yaşayacağını savunan Dologh , en az 8-10 yıl sü ; recek yeni bir sü ; rece girildiğini dile getirdi .

Ege Bö ; lgesi Sanayi Odası Yö ; netim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da limanda bir an ö ; nce yeni ö ; zelleştirmenin yapılması gerektiğini sö ; yledi .

Limanın en bü ; yü ; k kullanıcısı konumunda olan ve ö ; zelleştirme ihalesine oluşturduğu konsorsiyumla giren Arkas Holding ' in Ü ; st Yö ; neticisi ( CEO ) Ö ; nder Tü ; rkkanı , bir sü ; re daha limanın bu haliyle yaşamaya alışmak gerektiğini kaydetti .