19 madenci 23 Lira'lık boru kurbanı mı oldu?

Bursa'da 19 madencinin ölümüne neden olan kazanın bilirkişi raporuna göre, eksiklikler zincirleme olarak 'cinayet'e yol açtı.

"Madende 23 Lira'lık havalandırma borusu olmadığı için içeride gaz birikti. 'Ateşleyici' olarak çalışan madenci, gaz ölçüm cihazını yanına almıyordu. Gaz ölçüm cihazının her vardiyada usulüne uygun biçimde kullanılıp kullanılmadığı kontrol edilmiyordu. Ölçüm olmayınca içerideki gaz tespit edilemedi. 'Antigrizu'lu olması gerekirken 'sıradan' olan elektrik panosundan çıkan kıvılcım gazı patlattı." Bu ifadeler, Bursa'da 19 kişinin can verdiği maden ocağındaki patlamanın ardından 3 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda yer alıyor.

Rapor, facianın, göz göre geldiğini, ölenlerin adeta 'zincirleme cinayete' kurban gittiğini gözler önüne serdi. Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde faaliyet gösteren Bükköy Madencilik A.Ş.'ye ait kömür madeninde 10 Aralık 2009'da meydana gelen patlamada 19 işçi hayatını kaybetmişti. Yapılan ilk incelemelerde maden ocağında pek çok eksiklik tespit edildi, patlamaya ilişkin iddialar gündeme geldi. Bu iddialara son noktayı 3 maden mühendisinden oluşan bilirkişi heyetinin madende yaptığı araştırmalar, tartışmalara son noktayı koydu.

Rapora göre, madende meydana gelen patlamanın altından dinamit değil kıvılcım çıktı: "Dinamit patlatıldıktan sonra işçiler ortaya çıkan kömürü yeryüzüne çıkartmak için saklandıkları yerden çıkıp işe koyuldu. Bantta yüklenen kömürleri çıkartmak için şalter indirilince ortaya çıkan kıvılcım ocakta biriken metan gazını patlattı. 19 kişi bu nedenden dolayı öldü."

CESETLERİN BULUNDUĞU YER

Bilirkişi raporunda, "dinamit patlatıldıktan sonra tekrar işlerinin başına dönen işçilerin ortaya çıkan kömürleri taşımak için banta yüklediklerini ve bantı çalıştırmak için elektrik panosunda indirilen şalterden kıvılcım çıktığını, bundan dolayı biriken metangazının patladığı" bilgisine yer verildi. Raporda, dinamiti patlatan 'ateşleyici' Ramazan Baştepe'nin cesedinin 'ayakta' (dinamitin patlatıldığı yer) bulunması ve diğer cesetlerin sadece 10 ile 15 metre mesafede olması nedeniyle dinamit patlatılırken Baştepe'nin ve diğer işçilerin dinamite bu kadar yakın olmalarının anlamsız olduğuna vurgu yapıldı.