Davutoğlu 'eksen kayması' tartışmalarına tepki gösterdi

2009 yılındaki Türkiye'nin dış politikasını değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin “proaktif ve bütüncül” bir politika izlediğini vurgularken “eksen kayması” tartışmalarına tepki gösterdi. Davutoğlu, “Eksenimiz Ankara ekseni, ufkumuz 360 derecedir” dedi.

Ahmet Davutoğlu, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve diplomasi muhabirlerinin katılımıyla Bakanlık’ta düzenlediği basın toplantısında 2009 yılındaki Türk dış politikasını değerlendirdi. BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyesi ve G-20 üyesi Türkiye’nin küresel yapıda merkezi bir konumda bulunduğuna işaret eden Bakan, Türkiye’nin tüm krizlere doğru yanıtlar üreten, vizyon oluşturan bir ülke olması gereğine de vurgu yaptı.

Türkiye’nin dış politikasındaki üç temel yöntem ilkesini, krizlere vizyon oluşturmak, reaktif değil proaktif bir politika izlemek ile parçacı veya tek eksenli değil, bütüncül ve sistematik bir politika yürütmek olarak özetleyen Davutoğlu, “eksen kayması” tartışmalarını iyi niyetle bulmadıklarını söyleyerek tepki gösterirken “Bizim eksenimiz Ankara eksenidir ve ufkumuz 360 derecedir” ifadesini de kullandı.

Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun da bulunduğu basın toplantısında “Amaçlarımız zihniyetimizdeki Türkiye vizyonunu hayata geçirmektir” de diyen Davutoğlu, bu vizyonu “Küresel her probleme çözüm oluşturan bir Türkiye” olarak özetledi.

YURT DIŞI YOLCULUKLARI


Dışişleri Bakanı Davutoğlu, basın toplantısında bu yıl yapılan çok sayıda yurt dışı ziyaretlere dikkat çekerek bu çerçevede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 29, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 23, selefi Ali Babacan ve kendisinin de toplam 93 ülkeyi ziyaret ettiklerini açıkladı. Davutoğlu, diğer bakanlar eklendiğinde de haftada ortalama 5-6 yurt dışı gezinin gerçekleştirildiğini vurguladı.

YENİ BÜYÜKELÇİLİKLER

Davutoğlu’nun verdiği bilgiye göre, Türkiye, 2009 yılında Afrika’nın çeşitli ülkelerine 10 yeni Büyükelçi atadı. Latin Amerika’da iki yeni büyükelçilik açıldı. 14’ü Afrika, 6’sı Asya, 3’ü Kuzey Amerika, 2’si Güney Amerika, 1’i Ortadoğu’da olmak üzere toplam olarak yılında 26 yeni dış temsilciliğin devreye gireceği belirtildi.

AB SÜRECİ

Daha sonra Türkiye’nin dış politikasının çeşitli alanlarını da değerlendiren Davutoğlu, AB konusunda 2009 yılında birçok noktada ciddi adımların atıldığını söyledi ve açılan fasıllara yeni fasılların ekleneceğini vurguladı.

KIBRIS

Ahmet Davutoğlu 2009 yılında Kıbrıs konusunda aktif bir dönem yaşandığını, kapsamlı çözüme yönelik müzakerelerin ciddi bir ivme kazandığını, Türkiye’nin adil bir çözüm sağlanması için ellerinden gelen çabayı göstermeyi sürdüreceğini kaydetti. Davutoğlu, AB’nin KKTC’ye izolasyonları kaldırma sözüsüne uymadığını anımsatarak “AB’den taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz” dedi.

ABD

Türkiye ile ABD arasında kurumsallaşmış köklü ilişkinin daha ileriye götürüldüğünü söylerken karşılıklı ziyaretlerler ve görüşmelere dikkat çeken Davutoğlu, Başkan Barack Obama’nın dile getirdiği “model ortaklık” kavramına değinerek ABD ile daha yakın bir işbirliği çerçevesinin oluşmasına çok sıcak baktığını ortaya koydu.

KOMŞU ÜLKELER

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “komşuluk politikası”nın çok önemli sonuçlar verdiğini belirtti. “Hedefimiz komşu ülkeler ile mutlak ve kapsamlı işbirliği” diyen Bakan, Suriye gibi komşu ülkeler ile vize zorunluluğunun son bulduğunu anımsatarak 2010 yılında başka komşu ülkelerle de vize kaldırılacağı müjdesini verdi.
“Irak ile ilişkilerimiz, çok sağlıklı bir zeminde ilerliyor” diyen Davutoğlu, Irak’taki tüm etnik gruplar ile iyi ilişkilere dikkat çekerek “Basra ile Erbil’i birbirinden ayırmıyoruz” şeklinde konuştu.

KAFKASLAR

Ermenistan ile protokollerin imzalandığını, kapsamlı bir normalleşme dönemine girildiğini anlatan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin Türkiye’nin dış politikasının en önemli ilişkilerin başında geldiğini vurgulayarak “Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü bizim için azizdir” ifadesini kullandı.

Davutoğlu, Türkiye-Ermenistan sürecinin “doğal seyride” işlediğini söyledi ve “ doğal seyri içinde hedefe ulaşacağı” inancını dile getirdi.

ORTADOĞU


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye’nin Ortadoğu politikasını “hem ilkeli hem de gerçekçi” olarak niteledi. Türkiye’nin Gazze’deki insanlık dramaya seyirci kalmadığını, kalmayacağını söyleyen Davutoğlu, “Gazze’deki trajedi bitmeli, abluka kalkmalı” dedi.

Türkiye’nin İsrail ile Suriye arasındaki süreçte her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğunu da bildiren Davutoğlu, Türkiye’nin yeniden arabuluculuğu yapmasına ilişkin İsrail hükümet üyelerinden gelen çelişkili beyanları, “İsrail’deki iç tartışmaları burada ele alacak değilim” diyerek yorumlamadı.
İran’ın nükleer programı konusunda diplomatik yöntemlerin çözüm bulma çabalarının sürdürdüleceğini vurgulayan Davutoğlu, Türkiye’nin bu konuda “çok net, açık ve ilkesel” bir politika izlediğinin altını çizdi.

Davutoğlu, Türkiye’nin İran konusunda üç ilkesini, “barışçıl nükleer teknolojiye hakkı var”, “nükleer silahlar kabul edilemez”, “tüm sorunlar diyalogla çözülmeli” olarak sıralarken “Terör dengesine dayalı bir barışı kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.