Ergenekon'u savunan Jenkins'e şok tepki

Gittiği her yerde Türkiye'de Ergenekon olmadığını anlatmaya çalışan Jenkins bu kez beklemediği bir tepkiyi aldı.

Ergenekon'u savunan Jenkins'e şok tepki
Ev sahibi Hollanda Büyükelçisi Jean-Paul Dirkse ile 'Gerçek ile Fantezi arasında: Türkiye'nin Ergenekon Soruşturması' başlıklı raporun yazarı Jenkins'in bulunduğu masanın etrafına diplomatlar, gazeteciler ve insan hakları örgütleri yöneticileri yer aldı.

Akşam gazetesine göre, Jenkins, raporunu yazarken okuduğu binlerce sayfalık ilk iki iddianamenin ardından üçüncü iddianamenin tamamını da okuduğunu belirterek, "Bu iddianamelerde Türkiye'de derin devletin işleyişine ışık tutacak çok bilgi var ancak bunların ardında Ergenekon diye bir örgütün varlığını ispat edecek tek bir delil bile yok" dedi.

İnsan Hakları Ortak Platformu'ndan Feray Salman, "Kesinlikle Ergenekon vardır ve hayatımızdadır. Türkiye'de dev bir derin devlet vardır ve merkezinde de ordu bulunmaktadır. Ergenekon'a şükrediyoruz ki sonunda geçmişin hesabı sorulabiliyor" çıkışını yaptı.

Alevi Enstitüsü Bilim Kurulu Üyesi Aykan Erdemir ise Alevilerin Ergenekon konusunda 'kararsız' olduğuna işaret ederek, "Bir tarafta bu işin kurbanı durumundalar çünkü onlara yönelik suikast içeren planlardan da bahsediliyor. Ama diğer taraftan hapiste yer alan isimler arasında Alevilerin en büyük destekçileri var" dedi.

Ergenekon soruşturması nedeniyle insanların iktidarı eleştirmekten korkar hale geldiğine dikkat çeken Erdemir, dava sürecindeki hatalar nedeniyle çetelerle mücadele fırsatının elden kaçtığını vurguladı.

Tercüman Gazetesi'nden Lale Şıvgın, Ergenekon'un en çok ifade özgürlüğüne darbe vurduğunu kaydetti. İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway de bu tür bir davada yargının insanlara güven verecek şekilde hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Jenkins'e en ağır eleştirileri ise İnsan Hakları Gündemi Derneği Başkanı Orhan Kemal Cengiz getirdi.

Cengiz, "Siz PKK iddianamesini okusanız 'PKK yok' der çıkardınız. Herhalde bu okuduğunuz ilk iddianame. Burası İngiltere ya da İsveç değil. Siz bunları yazarken ya çok safsınız ya da siz de komplonun parçasısınız" diye konuştu.

İtalya Büyükelçiliği Siyasi Müsteşarı Alessandro Azzoni ise kendi ülkesindki Gladyo örneğini anımsatarak, her türlü gelişmeyi tek bir organizasyona bağlamanın 'dezenformasyona' yol açabileceği uyarısında bulundu.

Danimarka'nın yeni Ankara Büyükelçisi Ole Egberg Mikkelsen ise yabancı heyetlerin 'Bu Ergenekon nedir?' sorularına bugüne kadar yanıt bulamamaktan şikayetçiydi.

Kapanışı yapan Jenkins'in tek ricası vardı: 'Herkes iddianameleri okuyup kendi sonucunu çıkarsın."