El Baradey'in açıklamaları Mısır'da fırtına kopardı

El Baradey, Mısır Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin şeffaf yapılmasını istemesi ülkede tartışılıyor.

Uluslararası Atom Enerjisi eski başkanı Mısırlı Muhammed El Baradey, ülkesinde 2011 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılma konusunda ortaya koyduğu şartlar, Mısır'da fırtınalara sebep oldu.

Baradei'nin öne sürdüğü şartlar, Mısır'ın bağımsız gazetelerinin neredeyse tamamında yayınladı. El Baradey, seçimlerin şeffaf ve hilesiz yapılması durumunda Mısır Cumhurbaşkanlığı için aday olabileceğini ifade ediyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için bağımsız bir milli komisyon kurulmasının gereğini ifade eden El Baradey, sandıkların yargıçlar huzurunda açılarak oyaların sayılmasının gereğini belirtiyor. Ayrıca seçimleri uluslar arası gözlemcilerin de takip etmesini talep ediyor.

El Baradey tarafından yayınlanan açıklamadaki; 'Parti üyesi ve müstakil bütün Mısırlıların Cumhurbaşkanlığı için aday olabilmesinin kolaylaştırılması gerekemektedir.' şeklindeki cümlesi uzmanlar tarafından Mısır anayasasının 76 ve 88. maddelerinin değiştirilmesi talebi olarak yorumlanıyor.

El Baradey tarafından istenen reform niteliğindeki değişiklikler, Mısır muhalefeti tarafından memnuniyetle karşılanirken iktidardaki Vatan Partisi ve yarı resmi gazetler tarafından 'Anayasa Devrimi' isteğine şeklinde yorumladı.

El Ahram Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Abdulmünim Said, El Baradey'in açıklamasının haddi zatında Mısır'ın şartlarını iyi bilmediğinin bir delili olduğunu söyledi.

El Ahram Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Üsame Saraya ise, El Baradey'in ortaya attığı önerilerin, Mısır'daki siyasi hayata küçümser bir bakış açısı içinde olduğunu gösterdiğini dile getirerek, El Baradey'in ayrıca Mısır anayasası ve ülkedeki özgürlükleri hafife aldığını iddia etti.

Uzmanlar El Baradey henüz adaylığını koymadan muhalefet tarafından desteklenmesi ve iktidar tarafından ise eleştirilmesini, ülkede son derece etkili politika yapabilecek güçte olduğunun delili olarak yorumluyor.