MKÜ zeytin ve zeytinyağı üretecek

Mustafa Kemal Üniversitesi zeytin ve zeytinyağı üretimine başlayacak.

Hatay'da 2007-2008 üretim döneminde 193 bin 500 ton zeytin üretildiğini ve üretilen zeytinden 40 bin ton zeytinyağı elde edildiğini belirten MKÜ Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda, üretilen yağın 10 bin tonunun değişik ülkelere gönderildiğini söyledi.

Bölgede üretilen zeytinyağına yoğun talep olmasına karşın üretimin ilkel koşullarda yapılması nedeniyle zorluk yaşandığını ifade eden Canda, "İlimizde 15 adet markalı zeytinyağı üretilse de ulusal düzeyde tanınmış bir markamız yok. Yalnız sorun bununla sınırlı değil ağaç başına alınan verim de düşüktür. Bir ağaçtan ortalama 30 kilo verim alınıyor. Üniversite olarak verimsizliği aşma çalışmaları başlattık. Ziraat Fakültesindeki arkadaşlarım çiftçileri aydınlatmak için çalışmalar yapıyor. Ara eleman yetiştirmek için Altınözü'nde zeytin ve zeytinyağı üzerinde eğitim veren Meslek Yüksek Okulu açtık. Amacımız verim ve kalite artışını tarladan başlatmak." dedi.

Canda, "Doğru budama ve ağaç bakımıyla verim artışı sağlayabiliriz. Bu da üniversite-çiftçi birlikteliğin sağlanması ile olacaktır. Üniversitemize bağlı çiftliklerimizde örnek zeytin üretim tesisleri kuruyoruz. Üniversite ile çiftçilerin birlikte çalışmasından başarılı sonuçlar alacağımıza inanıyorum." şeklinde konuştu.

Hatay'da 270 bin hektar tarım arazisinin 50 bin hektarında zeytin üretimi yapılıyor. 13 milyon 594 bin zeytin ağacı bulunan Hatay'da her yıl 1 milyondan fazla fidan dikiliyor.