Gül: Savaşan tarafta olmak istemiyoruz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'nin Türkiye'den Afganistan'da savaşacak asker istemesi ile ilgili değerlendirmelerede bulundu. Gül, 'savaşan tarafta olmak istemiyoruz' diyerek bu konudaki görüşünü açıklamış oldu.

Gül, ABD’nin Afganistan için asker talebini değerlendirirken “Savaşan taraf olmak istemiyoruz. Türk askerinin çatışma ortamının dışında tutulması gerekiyor” dedi

Ürdün dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD’nin asker talebiyle ilgili sorular üzerine “Sadece askerle çözüm olmaz. Afgan halkının da kazanılması lazım. Afgan ordusunun eğitilmesi ve teçhizat eksikliğinin giderilmesi şart” diye konuştu.

Türkiye’nin, çatışma dışında Afganistan’a daha çok katkı için çalışma yaptığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin muharip güç göndermesi durumunda Taliban dahil herkesin saygı duyduğu gücün ortadan kalkacağını vurguladı.

Kuş gribi mi ki itlaf edilsin?

Afganistan’da yeni strateji için bir yıldır çalıştıklarını dile getiren Gül, “Bizden beklenti hiçbir ülkenin yapamayacakları konularla ilgili. Afganistan’da muhaliflerin siyasete dahil edilmesi, katılması bunlardan birisi. Halkın gönlünü kazanmak gerekiyor. Yoksa ne yapacaksanız, itlaf mı edeceksiniz? Kuş gribi değil ki bu... Bu nedenle de Türk askerinin çatışma ortamının dışında tutulması gerekiyor” dedi.

“Çatışma ortamına girmek Türkiye’nin yapabileceklerini sınırlar” diye konuşan Gül, “Amerika bunu bilmiyor mu?” sorusuna, “ABD, Türkiye’nin Afganistan’daki önemini takdir ediyor. Çalışmalarımızdan memnun“ yanıtını verdi. Gül, ”Biz Afganistan’da daha çok iş yapacağız. Avantajlarımızı kullanıp, barışa katkı sağlayacağız“ ifadesini kullandı.

İran’ın nükleer faaliyetleri

İran’ın nükleer faaliyetleriyle de ilgili konuşan Gül, ”Gidişat iyi değil“ yorumunu yaptı. İran’da bir iki haftadır gelişmelerin tırmanış yönünde olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, ”Meselenin şakası yok. Diplomasiye ara vermemek lazım. Gidişat memnuniyet verici değil“ dedi.

AKP 2001’de ‘Hayır’ demişti

ABD’nin Afganistan’da ek 30 bin asker konuşlandırılması kararı çerçevesinde NATO ülkelerinden destek talebine karşı Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ”Türk Askeri Afganistan’da muharip olmayacak” açıklamasını yaparken, AKP 2001’de de, bu ülkeye asker gönderilmesine ilişkin yetki tezkeresi için ”hayır“ oyu kullanmıştı. 8 yıl önceki Afganistan’a asker gönderme yetki tezkerelerinin görüşmelerinde, AKP adına kürsüye çıkan dönemin Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, akıbeti ne olacağı bilinmeyen bir harekatla ilgili olarak hükümete sınırsız yetki verilmesinin doğru olmadığını vurgulamış, hem TBMM’nin bir yetkisini ”sınırsız biçimde“ hükümete devretmesi hem de kamuoyu yoklamalarında halkın asker gönderimine karşı olduğunu ifade ederek, tezkere için ”hayır“ oyu kullanacaklarını açıklamıştı.

Güller Petra’ya hayran kaldı

Cumhurbaşkanı Gül, Ürdün’de, dünyanın 7 harikasından biri seçilen tarihi Petra şehrini ziyaret etti. Gül ve eşi, bir saat boyunca Petra vadisini adım adım gezdi. Hayrünnisa Gül, derin bir vadi içinden geçen yolda yürümekte zorlanınca, Cumhurbaşkanı Gül’ün koluna girerek ondan destek aldı. Cumhurbaşkanı Gül, eşine merdiven çıkarken de yardımcı oldu. Tarihi mezarları inceleyen Gül çifti, Petra hazinelerinin saklandığı ve kayalara oyularak yapılan sarayın önünde gazetecilere poz verdi. Yabancı turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği Cumhurbaşkanı Gül, bazılarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi. Petra, yaklaşık 2200 yıl önce Arabistan’ın kuzeydoğusunda yaşayan ve ticaretle uğraşan Nebatiyeliler tarafından kayalara oyularak yapılan bir şehir olarak biliniyor.

Şahin: Muhatap Meclis Başkanı değil, hükümettir

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, gazetecilerin Afganistan’a asker gönderilmesiyle ilgili soruları üzerine, bu sorunun muhatabının aslında Meclis Başkanı değil, Hükümet olduğunu belirtti. Şahin, “Onlar değerlendirirler. Biz TBMM olarak, yasama organıyız. Bu konuyla ilgili, TBMM’nin gündemine herhangi bir konu gelirse ancak onun görüşülmesi konusunda yardımcı oluruz” diye konuştu.