Bilgisayardan iletişim vergisi alınmayacak

Almanya'da alınan Radyo-Televizyon Vergisi'nin (GEZ) internete bağlanabilen bilgisayarlara da getirilmesi mahkeme engeline takıldı.

Braunschweig İdare Mahkemesi, internet bağlantısı olan bilgisayarlardan GEZ vergisi alınamayacağına hükmetti. Oysa GEZ'in iPhone gibi internete uygun şekilde üretilmiş olan Smartphones denilen yeni nesil cep telefonlarına da getirilmesi planlanıyordu.
Braunschweig İdare Mahkemesi'de bilgisayara GEZ vergisi aleyhinden sonuçlanan davayı Goslar bölgesinden bir tercüman, ikinci bilgisayarı için GEZ vergisi talep eden NDR televizyonuna karşı açtı. Dava hakkında kararını veren mahkeme, NDR'in şu anda internetten, vergiyi gerektirecek değerde bir yayın yapmadığını gerekçe gösterdi. Buna göre yayıncı kuruluş radyo programlarını internette sınırsız bir şekilde yayınlamıyor. Bu nedenle de söz konusu vergi alınamaz. Mahkeme ayrıca özel bilgisayarlarda gibi iş için kullanılan bilgisayarların ikincisinin de vergiden muaf olması gerektiğini kaydetti.
Karar tüketici lehine olmakla birlikte temyiz yolu açık. NDR televizyonu kararı Yüksek İdare Mahkemesi'ne götürebilir. Söz konusu mahkemede kararı onaylarsa, bu karar GEZ vergisi hakkında büyük bir etkiye sahip olacak. Almanya7'a, 2007 yılından itibaren internet bağlantısı olan bilgisayarlar için aylık 5,76 Euro GEZ vergisi talep ediliyor. Bir evde aylık ödenen 17,98 Euro'luk GEZ vergisi ise tüm iletişim araçlarını içeriyor.