1 liraya döner ayran tarih olacak

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, döner, sucuk, pastırma ve kavurmanın da dahil olduğu et ürünleri tebliğinde değişikliğe hazırlanıyor.

Bakanlık, Türk Gıda Kodeksi Et Ürünleri Tebliği’nde yapmayı öngördüğü değişiklikleri, kamuoyunun görüşüne açtı. Daha önce, sanayi için dönerin standartlarını belirleyen bakanlık, yeni hazırladığı taslak ile tüketiciye doğrudan sunulan döner ile ilgili standartları getiriyor. Yapılacak değişiklikle, yaprak döner üretiminde, kırmızı et olarak sadece yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı et kullanılacak.

SAKATAT YASAK

Kıyma döner üretiminde, kırmızı et olarak en fazla yüzde 90 oranında kıyma ve en az yüzde 10 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı et kullanılacak. Karışık döner, kırmızı et olarak en az yüzde 60 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı et, en fazla yüzde 40 oranında kıyma kullanılarak üretilecek. Dönere ve kanatlı eti dönerine nişasta ve bitkisel proteinler ilave edilemeyecek. Tebliğ taslağına göre, et ürünleri çiğ etten veya sakatattan hazırlanacak, dilli salam hariç olmak üzere çiğ etten hazırlanan et ürünlerine sakatat katılamayacak. Sakatattan hazırlanan et ürünlerine ise çiğ et katılabilecek. Et ürünlerinde hammadde olarak tek başına kanatlı derisi kullanılamayacak. Sucuk, geleneksel sucuğun özellikleri dikkate alınarak ‘’sucuk’’ ve ‘’yarı kuru sucuk’’ olarak iki kategoriye ayrıldı. Kavurma, boyutları 7 santimetreyi geçmeyen parçalar halinde doğranacak. Kemiklerden mekanik olarak ayrılmış etler, sadece salam-sosis gibi emülsifiye et ürünlerinin üretiminde kullanılabilecek ve kullanım oranı etin kütlece yüzde 20’sini geçemeyecek. Taslakta, halen faaliyet gösteren ve tebliğ kapsamındaki ürünleri üreten ve satan işyerlerine tebliğin yayımı tarihinden itibaren 6 ay uyum süresi verilmesi öngörülüyor.

AĞIR CEZALAR VAR


İstanbul Tarım İl Müdürü Ahmet Kavak, tebliğe uymayanlara ağır cezalar verileceğini söyledi. Kavak, “Bir firmadan şikayetçi olunduğu taktirde ürün laboratuarda incelenecek ve test sonuçları olumsuz çıkarsa üreticiye Türk Gıda Kodeksi’ne uymamaktan 5 bin 600 lira para cezası verilecek. Ürün eğer insan sağlığını tehdit eden unsurlar içeriyorsa firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacak” dedi. Bu tür olumsuzlukların önüne geçmek için denetimleri artırdıklarını dile getiren Kavak, ayrıca tüketicilerin de 174 Alo Gıda Hattı’na ihbarda bulunabileceğini bildirdi.

1 LİRALIK DÖNER TARİH OLACAK

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Et Ürünleri Tebliği’nde yapacağı değişiklikle ucuz döner satışının da önüne geçilmesi hedefleniyor. Böylece halkın kafasında soru işaretleri bırakan 1 liraya tavuk döner, 1.5 liraya et döner tarih olacak.