Yemen'de kabile savaşları korkusu büyüyor

Ülkede süren savaşın, kuzey ve güneydeki kabileler arasında artan gerginlikle daha tehlikeli boyutlara ulaşmasından endişe ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde, Kuzey Yemenli üç kişinin Güneyli kabile üyeleri tarafından öldürülmesinin ardından, ülkenin kuzey ve güney kabileleri arasında gerginlik yaşanıyor. Ülkedeki iç savaşın yeni bir boyut kazanarak kabileler arası çatışmalara ve iç savaşa dönüşmesinden endişe ediliyor.

Aden'de yayınlanan El Vatani Gazetesi genel yayın yönetmeni Abdurrakıb El Hedyani; 'Kabileler arasında her hangi bir çatışmanın meydana gelmesi durumunda ülke iç savaşa sürüklenebilir. Özellikle de güneydeki ayrılıkçı hareket halkı iyi kontrol edemiyor. Güney Yemen halkı bir bilinmeyene doğru sürükleniyor' dedi.

Ülkenin güneyindeki ayrılıkçı hareketler ve kuzeyliler arasındadaki ayrılık ve gerginliğin son suikastlerden sonra iyice artmaya başladığı belirtiliyor.
Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere gore, kuzeyli kabileler öç almak için hazırlıklara başladı. Ab şehrindeki Radma Kabilesinin Aden ve Sanaa yolunda, kontrol noktaları oluşturduğu belirtiliyor.

Öte yandan Zimar bölgesinde yaşayan Hade kabilesinin de intikam almak için harekete geçen diğer bir kabile olduğu gelen haberler arasında yer alıyor. Geçen Cumartesi günü Yemen resmi makamları ikisi Ab, diğeri Zimar şehrinden üç kişinin öldürüldüğünü açıklamıştı. Suikastların arkasında güneylilerin olduğu iddia ediliyor.

1990 yılına kadar bağımsız bir devlet olan Güney Yemen, son dönemde çalkantılı günler yaşıyor. Güney Yemenliler devletin kendilerine ayrımcılık yaptığını iddia ediyor.

Ayrıca bölgede son dönemde faaliyetlerini hızlandıran ve 'Güney Hareketi' olarak bilinen ayrılıkçı gruplar da bağımsızlık çağrılarını artırdı.

Yemen yönetimi 'Güney Hareket'ni ülkede anarşi çıkarmakla suçlayarak üç kişinin öldürülmesinden sorumlu tutuyor. Buna karşılık güneyliler, olayların arkasındaki gücün devlet olduğunu iddia ederek, Güney Hareketinin barışçı girişimlerini baltalamakla suçluyor.

Yemen Cumhurbaşkanı eski yardımcısı Ali Salim El Bayd güney Yemen'in kuzeyden ayrılması için devamlı bir şekilde çağrıda bulunuyor. Ülkenin güneyindeki Yemen güvenlik güçlerini işgal askerleri olarak suçluyor.

El Bayd daha once BM'ye Güney Yemen'in ayrılması için çağrıda bulunmuştu. El Bayd Yemen dışında sürgünde yaşıyor.