İlgi görmeyen çocuklarda zeka geriliği görülüyor

ocuk Psikolojisi Uzmanı Doç. Dr. Osman Abalı, aç kalan çocukların zeka gelişiminde problem olmadığını ancak ailesinden ilgi görmeyen çocukların zekalarının gelişmediğini söyledi.

Kayseri'de Özel Sağanak Koleji ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Araştırma Merkezi tarafından 'Okul çağı çocuklarında dikkat ve öğrenmek' konulu seminer gerçekleştirildi. Seminerin açılış konuşmasında Özel Sağanak Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Nakipoğlu, her şeyin gelişme süreci gösterdiğini çocukların da gelişmeye ihtiyaçları olduğunu bildirerek, bu semineri organize ettiklerini söyledi.
Çocukları boylarının uzamasında genetik etkinin yüzde 80, zeka gelişmesinde ise genetik etkinin yüzde 50 olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Osman Abalı, "Zeka aklın kontrolünde olursa faydalı işler yapılabilir" dedi. Yapılan bir araştırmada, aç kalan çocukların zeka gelişiminin devam ettiğini söyleyen Abalı, "Ancak, ailesi tarafından ilgi gösterilmeyen çocukların zeka gelişmesinin yavaşladığı görülmüştür. Bu nedenle aileler, öğrenme çağında çocuklara büyük ilgi göstermelidir. Gösterilen ilgi, çocukların beyin hücreleri arasındaki bağı kuvvetlendiriyor ve öğrenmeyi hızlandırıyor" dedi.
Doç.Dr. Abalı, çocukların ilk 5 yaşta sinir hücrelerinin geliştiğini, bu yaşlarda belli temeller atılmadığı takdirde, çocuklarda kavram sorunlarının baş gösterdiğini anlattı.