Aleviler Onur Öymen'i kınadı

Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği Başkan Yusuf Doğan, Onur Öymen'i 'Dersim' olayları ile ilgili yaptığı konuşmadan dolayı kınadı.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Yusuf Doğan, “Türkiye Onur Öymen'in talihsiz konuşmasının ardından 'Dersim Katliamı'nı konuşuyor. Meclisteki açılım görüşmelerinde ‘Dersim isyanında analar ağlamadı mı’ diyerek insanlık dışı kanlı bir katliamı bugünün kimlik sorunları için yöntem olarak gösteren Onur Öymen'i Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi olarak şiddetle kınıyoruz. Yıllardır bazı aydınlar, solcular CHP'nin gerçek yüzünün göründüğü gibi olmadığını anlatmaya çalışır, bir türlü yeterince etkili olamazlar. İşte onların anlatamadığını içeriden biri, Onur Öymen bir çırpıda anlatıverdi. Yıllardır sosyal demokratlık iddiası ile maskeledikleri yüzleri bir anda ortaya çıktı. Batı demokrasilerinde asırlar önce tarihin çöplüklerine atılan böylesi bir zihniyetin, Türkiye'de hala, hem de ‘Sosyal Demokrat’ olduğunu iddia eden ana muhalefet partisi tarafından dillendirilmesi, Türkiye'nin insan hak ve özgürlükleri ve evrensel değerlere ne kadar uzak olduğunu göstermektedir” dedi.

Onur Öymen'in yaklaşımının ırkçı ve gerici bir yaklaşım olduğunu iddia eden Doğan, “Kurtuluş Savaşı - Kıbrıs Harekatı gibi uluslar arası savaş hukukuna tabi, düzenli ülke ordularının savaşı ile kendi vatandaşının derelere toplanıp kurşuna dizildiği, samanlıklara doldurulup yakıldığı, tek taraflı orantısız güç kullanarak gerçekleştirilen katliamı aynı kefeye koymaktadır. 72 yıl önce gerçekleşmiş ve Cumhuriyet tarihinde kara bir leke olarak yerini alan bu katliamı, bugün Kürt meselesinde çözüm olarak önermek insanlıktan nasibini almamışlıktır, ırkçılıktır, faşistliktir, gericilik ve iğrençliktir. Bu tutumu, farklılıkları zenginlik olarak değil tehdit olarak algılayan, tutucu, yıkıcı, çözümsüz ve artık iyiden iyiye tıkanmış siyasetinin son basamağı olarak görüyoruz. O nedenle şiddetle kınıyoruz. Bundan sonra Aleviler ile CHP arasındaki ilişkideki samimiyete inanmak mümkün değildir.Yıllardır oylarını aldığı halde CHP, Alevilerin hiçbir sorununu ciddi anlamda gündeme taşımamıştır. Münferit bazı önergelerle oyalamayı amaçlamış, gerçek anlamda hiçbir zaman Alevilere sahip çıkmamışlardır. Ne yazık ki gelinen noktada Alevilerin sorunlarını gündeme taşımak AK Parti- MHP ye kalmıştır. Bu da başlı başına Alevilere bir ihanettir. Şu ana kadar CHP'nin gerçek yüzünü göremeyen Alevilerin bu olaydan ders çıkararak durumu yeniden değerlendireceklerini umuyoruz” diye konuştu.