Yeni yılda 400 bin araç kaçak durumuna düşecek

31 Aralık 2009'da tüm ticari araçların en az 5 bin lira olan yetki belgesini bulundurmalarını zorunlu kılan yönetmelik, birçok özel şirketi de araç satın almaya zorluyor.

Bu sebeple özel şirketlere araç kiralayan operasyonel filo sahipleri araçlarını geri çağırmaya başladı. Ticari firmalar filo şirketlerinin bu isteğine karşı çıkıyor. Birçok firma ise yönetmeliğin iptali için dava açmaya hazırlanıyor. Otomotiv Sanayii Derneği 2004 yılında çıkarılan Karayolu Taşıma Kanunu'nun topyekün iptali için Ulaştırma Bakanlığı'na gitme kararı aldı. Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Sekreteri Işık Dikmen sektöre yük getiren tüm uygulamalara karşı olduklarını vurguladı.

Filo şirketleri ile ticari firmaların endişe ile karşıladığı yönetmelik için Ulaştırma Bakanlığı, "Dünyanın sonu değil. Biz kimsenin sıfır kilometre araç satın almasını istemiyoruz. Paniğe gerek yok." açıklamasında bulundu. Yılbaşından itibaren ticari araçların bulundurmaları zorunlu yetki belgesinin bedeli en az 5 bin lira ve yönetmelik birçok özel şirketi de araç satın almaya zorluyor. Portföyündeki 30 bin araçla Türkiye'nin en büyük filo kiralama şirketi olan Intercity'nin sahibi Vural Ak, Avrupa'da ticari araç kiralama yüzdesinin yüzde 65 olduğunu, Türkiye'de ise insanların ticari araç satın almaya zorlandığını belirterek şunları söyledi: "Şirketler şu an 3 farklı iş için 3 farklı araba alacak. 400 bin araç belgesiz, illegal olacak. Usule uygun değilse trafikten men edilecek. Bu durumu Başbakan ve Ulaştırma Bakanı'na aktardığımızda 'Ticari araç kiralama biter mi?' demiş ve düzeltilmesini istemişlerdi. Fakat henüz bir önlem alınmış değil." Yönetmeliğin iptali için açtıkları dava dosyasının şu an hakimin önünde olduğunu ifade eden Vural Ak, yeni yıldan önce neticelenmesini beklediklerini kaydetti.

Filo kiralama şirketlerinden Fleet Corp'un Genel Müdürü Dominique Cardineau şu an kirada olan bin 200 ticari aracı kontrat imzalamış olmalarına rağmen geri çağırdıklarını, bu sebeple şirketlerle firmaları arasında tartışmalar yaşandığını söyledi. Cardineau, "Kiralama şirketleri araçları en fazla 3 yıl verimli kullanıyor. Bu ticari firmalara da fayda sağlıyor. Biz yüzde 85 KOBİ'lerle çalışıyoruz. Dev firmalar ticari araç satın alabilir ama ya KOBİ'ler? Biz bilhassa bunlara fayda sağlıyoruz. Sektöre elbette ki düzen gelsin ama kanun boşlukları haksız cezalara dönüşmesin." dedi. Fleet Corp'tan 400 ticari araç kiralayan Sürat Kargo Aktarma Sistem Müdürü Sezgin Şen, Ulaştırma Bakanlığı'nın istediği tüm belgelere 700 bin liradan fazla para ödeyerek sahip olduklarını söyledi. Sezgin Şen, "Bizim için doğrudan bir sıkıntı yok. Fakat araç kiraladığımız FleetCorp, denetimler başlayınca ceza yememek için araçlarını ya satmak ya da bir süre dinlendirmek istiyor. Bu bizi etkileyecek. Yönetmelik iptal edilmeli." dedi.












































































































Kaynak:Zaman