İklim Zirvesi'nde ilerleme sağlandı

BM İklim Zirvesi'nde, ABD ile Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika arasında yürütülen temaslarda ilerleme sağlandı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, BM İklim Zirvesi'nde başta Çin olmak üzere kimi ülkeler nezdinde yürüttüğü temaslarda ilerleme sağlandığı bildirildi.
Amerikalı yetkililer, ABD ile Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika arasında, küresel ısınmaya yol açan sera etkisini yaratan gazların atmosfere salınımının sınırlandırılması çerçevesinde bir mutabakat sağlandığını söylediler.

Gelişmekte olan ülkelerin zirvede öncülüğünü yapan bu 4 ülke, zengin ülkelerin daha fazla sınırlandırmaya gitmeleri gerektiği gerekçesiyle müzakereleri zaman zaman tıkamıştı.

Bir yetkili, ''Anlamlı bir anlaşma, ancak iklim değişikliğiyle mücadele konusunda yeterli değil'' derken, ''Buna karşın önemli bir ilk adım'' yorumu yaptı.

Yetkili, anlaşmanın hiçbir tarafı tatmin edici olmadığını, fakat bunun ''ileriye yönelik atılmış tarihsel bir adım olduğunu'' ve ileride bunun üzerine yeni gelişmelerin bina edilebileceğini bildirdi.

Bu gelişme, Obama'nın Çin Başbakanı Wen Jiabao, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ve Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma ile görüşmesinin ardından açıklandı. Sağlanan mutabakatı sonradan Brezilya da onayladı.

Bu mutabakatta AB'nin henüz adının geçmemesi de dikkati çekiyor.

-ANLAŞMANIN KİMİ BÖLÜMLERİ-

ABD ve diğer 4 ülke, bu anlaşmayla, gaz salınımında kısıtlama yapılıp yapılmadığının nasıl kontrol edileceği konusunda bir yöntem üzerinde uzlaştı.

Ayrıca her ülke, bir diğerine, küresel ısınma konusunda ciddi bir gaz salınımıyla sonuçlanabilecek her tür eylemin listesini sunmayı kabul etti.

Yetkililere göre anlaşma, ''zengin ve gelişmekte olan ülkeler arasında finans mekanizması üzearinde sağlanan mutabakat, salınım kısıntısı, atmosferin ortalama ısı artışının 2 dereceyle sınırlandırılması, salınım konusunda karşılıklı bilgilendirme'' konularını içeriyor. Atmosferin ısısının sanayi devrimine göre yükselmesi konusunda, 2 santigrat derece, bilimcilere göre kritik eşik.

Sağlanan mutabakatın diğer ayrıntılarına ilişkin henüz bilgi verilmedi.

-UZMANLAR TATMİN OLMADI-

Buna karşın uzmanlar, daha önce dağıtılan taslaklar ışığında, zirveden bağlayıcılığa ilişkin bir karar çıkmayacak olmasından rahatsız.

Uluslararası Kuşların Korunması Birliği'nden John Lanchberry, ''Çok basit bir ilerleme. Ardından gelecek adım belli değil. Nihai anlaşmaya nasıl ulaşılacağı net olmalıydı'' dedi.

Küresel Rüzgar ve Enerji Konseyi Genel Sekreteri Steve Sawyer, ''Gördüğüm taslağa bakılırsa, siyasal bildiriden öteye geçmeyen bir kağıttan ibaret'' diye konuşurken, Kyoto Protokolü Görüşmeleri Başkanı John Ashe de, ''Bu konferansa başlarken girdiğimiz, hukuken bağlayıcı bir anlaşma gibi beklentilerimizden çok uzaklarda kaldık'' dedi.