Yeni yıl kutlama mesajlarına dikkat

Yeni yıl kutlaması için bu yıl tüm dünyada 500 milyondan fazla e-kart gönderileceği tahmin ediliyor.

Günümüzde artık birçok insan, düşük maliyeti ve çevre dostu olmaları nedeniyle özel günlerde arkadaşlarına ve sevdiklerine tebrik göndermek için e-kartlara yöneliyor. Dünyanın lider internet güvenlik firması AVG tarafından yapılan araştırma, insanların dörtte üçünün sevdiklerinden ya da bir meslektaşlarından gelen e-kartları otomatik olarak açtıklarını ortaya koydu.

E-kartları açmadan dikkatlice okumayı seçmek ise hayati önem taşıyor. Suçlular, masum kurbanların bilgisayarlarına virüs göndermek için e-kartları kullanıyor. Riskli e-kartlar genellikle güven duyulan arkadaş veya akrabalardan geliyor gibi gösteriliyor ve alıcı böylece aldatılıyor.

Bu öyle büyük bir risk ki, Amerika’da FBI müdür yardımcıları adına gönderilen sahte e-postalardan sonra e-kartların riskleri hakkında resmi bir uyarı yayınlandı. AVG Laboratuarları tarafından yapılan araştırmaya göre; bu yılbaşında tüm dünyada 500 milyondan fazla kişinin e-kart göndereceği tahmin ediliyor. Yılbaşı süresince gönderilen tebrik katlarından sadece %0.1’i bile güvenlik tehdidi içerse binlerce bilgisayar hasar görebilir. Bu hasar sonucunda iş dosyaları, aile fotoğrafları, videolar, e-postalar kaybedilebilir. Ayrıca, bu nedenle yaşanacak iş kaybı da hayli fazla olacaktır. Bu tehlikelere ek olarak, bilgisayarların sahipleri kimlik hırsızlığı konusunda da hedef olabilir.

İşte size güvenliğiniz için ipuçları;

1. Ekleri açmayın: Düzgün e-kart şirketlerinin web sitesine gidip doğrudan kartı görmenize izin veren link bağlantıları vardır. Eklerden sakının ve kaynağı belli olmayan hiç bir şeyi indirmeyin.

2. Şüphelendiyseniz, silin: Eğer e-kartı gönderen ya da konu adı biraz garip görünüyorsa, kartı derhal silin.

3. Nereye bağlandığınızı bilin: Güvenliğiniz için tasarlanmış internet güvenliği yazılımı kullanın.

4. Neye baktığınızı bilin: Aslına bakarsanız çoğu e-kart dolandırıcılığında onu ele veren bazı işaretler vardır. Yanlış yazılan isim ve kelimelere, kimden geldiğini bilmediğiniz e-kartlara, bir dost v.b gibi gizli isimlere ve garip web sitesi adreslerine dikkat edin.

5. Her zaman küçük harflerle yazılmış koşulları içeren dokümanları iyice okuyun: Bazı e-kart dolandırıcılarının anlaşma maddelerinde sizin adres defterinizdeki herkese e-mail gönderebilme şartı bulunuyor. Bu nedenle neyi kabul ettiğinizi bildiğinizden emin olun.