GDO tartışması yağ fiyatını artırdı

Bitkisel yağ üretiminde tanınan Zade markasının üreticisi Helvacızade AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Büyükhelvacıgil, son dönemdeki GDO tartışmalarının yağ fiyatlarında yüzde 6'lık bir artışa neden olduğunu belirtti.

GDO tartışması yağ fiyatını artırdı
Büyükhelvacıgil'in , AA muhabirine yaptığı açıklamada, krize rağmen 2009 yılı hedeflerine ulaştıklarını hatta bazı hedeflerinin üzerine çıktıklarını söyledi.

2009 yılı için bölge, market ve büyüme hedeflerini realize ettiklerini anlatan Büyükhelvacıgil, 35 ilde bulunan distribütörlüğü yıl sonu itibariyle 45 ile ulaştırdıklarını ifade etti.

Büyükhelvacıgil, yine tonaj olarak da çok ciddi bir artış yaşadıklarını belirterek, ''İhracat yaptığımız ülke sayısını 30'dan 40'a taşıdık. Yüzde 10-15 seviyelerinde büyüme yaşadık. 2010 için de aynı oranlarda büyüme hedefi belirledik. Bununla birlikte 2010 yılının daha çetin geçmesini bekliyoruz. Ekonomik kriz sanayi sektörü gibi bizde de hissedildi ancak biz bu krizi çok ciddi boyutlarda yaşamadık'' dedi.

Firma olarak kriz döneminde sürekli kendilerini yenilediklerini vurgulayan Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti:

''Bu zorlu süreçte başımızı iki elimizin arasına alıp oturmadık. 2009 yılında Zade naturel ürünlerini piyasaya sürdük. Naturel ürünlerimize ilgi her geçen gün artıyor. Türkiye'nin birçok bölgesinde tüketicilerimiz bu ürünlere rahatlıkla ulaşabiliyor. Önümüzdeki yıl inşallah hem zade naturel, hem de zade doğal ürünlerimiz ile Türkiye pazarında daha etkin bir rol oynayarak tüketicilere daha fazla ürün ulaştırma hedefindeyiz. 2010'da gerek ihracat gerekse iç piyasa noktasında yeni atılımlarla tüketicilerin karşısında olacağız.''

-AYÇİÇEK YAĞINA İLGİ ARTTI-

Yağ fiyatlarında son dönemlerde sık sık değişiklikler yaşandığını anlatan Büyükhelvacıgil, ''GDO'lu ürünlerle ilgili tartışmalar nedeniyle ayçiçek yağı fiyatlarında yüzde 6 artış gerçekleşti. Bu yağ fiyatları için ciddi bir artıştır. Bu artış trendinin bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz'' diye konuştu.

Büyükhelvacıgil, GDO'lu ürün tartışmalarıyla birlikte tüketicinin yağ taleplerinde değişkenlik yaşandığını, bazı ürünlerin talebinde artış yaşanırken, bazı ürünlerin satışının ise durma noktasına geldiğini ifade etti.

Tüketicilerin tartışmaların etkisinde kaldığını vurgulayan Büyükhelvacıgil, ''Tartışmalarla birlikte kanola, soya, mısır, koza gibi alternatif yağlara ilgi azalırken, ayçiçek yağına ise talep arttı. Yine fındık yağına da ilginin arttığını gözlemliyoruz'' dedi.