Gates'ten İran'a ek yaptırım uyarısı

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, uluslararası toplumun nükleer faaliyetlerinden dolayı İran'a 'ek ve anlamlı yaptırımlar' uygulayacağını söyledi.

Irak'ın kuzeyindeki Kerkük kentine yakın bir Amerikan üssünde Amerikalı askerlere hitap eden Gates, "Zannedersem uluslararası toplum, eğer İranlı yetkililer tavır değiştirmez ve Ekim başında taahhüt ettiklerini yerine getirmezlerse, uluslararası toplum çok yakında yeni ek ve anlamlı yaptırım kararı almak zorunda kalacak" şeklinde konuştu.

Batılı liderler İran'ın nükleer faaliyetlerinin silah kapasitesini geliştirmeye yönelik olduğunu iddia ediyor ve İran'a uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmasını, yeni ve gizli tesis inşa planı olmadığını teyit etmesini ve bu konudaki BM Güvenlik Konseyinin kararlarına uymasını talep ediyor.

Nükleer enerji faaliyetlerinin şeffaf ve barışçıl olduğunu, bu konuda haklılığının birçok ülkece bilindiğini ifade eden İran ise Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) denetiminde ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) çerçevesinde nükleer enerji faaliyetlerinin devam edeceğini bildiriyor.

"IRAK'TAKİ ASKERİ MİSYON ÖNEMLİ"

Gates, Afganistan'a odaklanmalarına rağmen "Irak'taki Amerikan askerlerinin misyonunun çok önemli olduğunu" da söyledi.

Hava üssünde yaklaşık 300 askere seslenen Gates, Irak'ta genel seçimlerin ardından askerleri çekme planlarının eksiksiz bir şekilde sürdüğünü anlattı.

Gates, Irak'taki siyasi durumun çekilme takvimini etkileyip etkilemeyeceği şeklindeki bir soruya da, bunu sanmadığını, çünkü tüm işaretlerin Irak liderlerinin savaşta bıktığını ve birleşik bir Irak istediklerini gösterdiğini ifade etti.