Süt üreticileri bilgilendirildi

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlandırma ve Destekleme Genel Müdürlüğü Üretim ve Pazarlama Daire Başkanlığı'ndan gelen iki mühendis Muğla'nın Milas ilçesinde kooperatif ve birlik yöneticilerine süt sektörü hakkında bilgi verdi.

 
Bilgilendirme toplantısına Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Akay, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Çırak ve diğer kooperatif ve birliklerin yönetici ve temsilcileri katıldı.

Bilgilendirme toplantısı öncesinde bir konuşma yapan Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Akay, “Bakanlıktan gelen mühendis arkadaşlarımız bizlere süt sektörü ile ilgili bilgiler aktaracak. Sizlere buradan bir duyuru yapmak istiyorum. Mazot ve gübre desteği için başvurular 31Aralık’a kadar uzatıldı. Fakat halen daha yaklaşık 2 bin 500 kişinin gerekli başvuruları yapmadı. Çiftçilerimiz mağdur olmamak için gerekli başvurunu bir an önce yapsınlar” dedi.

Daha sonra çiftçilere bilgiler aktaran Mühendis Atilla Çınar da, “Süt sektörü için bu bilgilendirmeyi düzenledik. Süt toplayan pazarlayan tarım kooperatifleri başta olmak üzere gıda üretimi yapan firmaların ulusal gıda kurallarına ve Avrupa Biriliği’ne (AB) uygun faaliyet gösterebilmelerini sağlamak istiyoruz. Amacımız gıda mevzuatı çerçevesinde tarımsal amaçlı kooperatiflerin sayılarını arttırmak, AB kapılarına dayandığımız şu günlerde oluşabilecek süt kotasından daha fazla pay alabilmek” diye konuştu.

19 merkezde bu bilgilendirmeyi yaptıklarını kaydeden Çınar, daha sonra Karadeniz Bölgesi’nde birkaç ilde bu bilgilendirmeyi yapacaklarını belirtti. Çınar; “Süt üreten, toplayan ve pazarlayan tarımsal amaçlı kooperatiflerin yaklaşık yüzde98’i, mandıra projelerinin yüzde 35’i, zeytinyağı projelerinin yüzde 80’i, zeytin salamura projelerinin yüzde 70’i, arıcılık projelerinin yüzde 80’i, soğuk hava deposu projelerinin % 80’i yürürlükteki mevzuata uygun faaliyet göstermemektedir. Gerekli izni olmadan süt üreten kooperatiflerin ürettikleri, topladıkları ve pazarladıkları ürünlerin çoğu işletme merkezi çıkışlı olmadığı için bireysel satış yoluyla kayıt dışı şeklinde pazarlanmaktadır. Bu pazarlama yolunda, sütle ilgili hem miktar hem de mali açıdan belgelendirme yapılmamaktadır. Hijyenik kontrol ise yoktur” ifadelerini kullandı.