İşletmenin düzenli olarak denetimi yapılmış

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ndeki kömür madeninde metan gazı sıkışması nedeniyle meydana gelen grizu patlamasında 19 işçi göçük altında kalarak can verdi.

Grizu patlamasında 19 işçi göçük altında kalarak can verirken 'Akıllara ihmal var mı?' sorusu geldi ve Bakan Dinçer'e yöneltildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde göçük meydana gelen özel işletmeye ilişkin, ''İşletmenin düzenli olarak denetimi yapılmış. Zaten biz maden ocaklarını bakanlık olarak proje kapsamında denetime tabi tutuyorduk'' dedi.

Göçüğün gerçekleştiği ocaktaki incelemesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Dinçer, ''İşletmede bir sorun var mı?'' yönündeki soru üzerine, söz konusu firmanın sürekli kontrol edilen bir işletme olduğunu söyledi.

İşletmenin 1983 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini ve bugüne kadar herhangi bir kaza yaşanmadığını dile getiren Dinçer, şöyle devam etti: ''İşletmenin düzenli olarak denetimi yapılmış. Zaten biz maden ocaklarını bakanlık olarak proje kapsamında denetime tabi tutuyorduk. Burası hem Bursa Bölge Müdürlüğümüz tarafından, hem de Ankara'daki Teftiş Kurulu tarafından denetlenmiş bir firmadır. Mayıs ayında en son denetimi yapılmış. Eksikleri tespit edilmiş ve onları da aralık ayına kadar tamamlanmak üzere kendilerine talimatlandırılmıştı. Ancak aşağıda bu eksikliklerin ne kadarının yapılıp yapılmadığını henüz bilmiyoruz. İncelemelerimiz devam ediyor. Müfettiş arkadaşlarımız da buradalar. Sanıyorum hadiseleri daha net görme imkânımız olacak.''

Bölgede bekleyişlerini sürdüren işçi yakınlarıyla da görüşen Dinçer, işçilerin yakınlarına umutlarını kaybetmemeleri, sabırlı ve sakin olmaları ricasında bulundu.

OLAYIN GELİŞİMİ

Mustafakemalpaşa İlçesi'ne 30 kilometre uzaklıktaki Alpagut Köyü yakınlarında bulunan Bükköy Madencilik İşletmesi'ne ait kömür ocağında dün saat 19.30 sıralarında vardiyada 32 işçinin çalıştığı bir sırada şiddetli bir patlama meydana geldi.

Yerden 250 - 350 metre derinlikteki patlamanın ardından oluşan göçükte ilk belirlemelere göre 19 işçi mahsur kaldı. Patlamanın ardından ocakta çıkan yangınla ortalık cehenneme döndü. Patlamanın hemen ardından ocağa giren 2 kişi, içerideki yoğun gazdan zehirlenince güçlükle dışarı çıkabildi. Oksijen verilen 2 kişi tedavi altına alındı.

1985 yılından beri faaliyette olan ve daha önce meydana gelen grizu patlaması sonucu 4 işçinin hayatını kaybettiği ocaktaki patlamadan sonra bölgeye jandarma, Bursa Büyükşehir Belediyesi Sivil Savunma ve AKUT Bursa Şubesi'nden ekiplerle ambulanslar sevk edildi. Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut ile Belediye Başkanı Sadi Kurtulan da olay yerine gelerek bilgi aldı. Başkan Sadi Kurtulan, yetkilerden alınan ilk bilgilere göre 19 kişinin göçükte mahsur kaldığını ve ocağa ulaşan ilk ekiplerin hemen arama kurtarma çalışması başlattığını bildirdi. Göçüğün meydana geldiği yerde yoğun gaz kokusu nedeniyle ekiplerin müdahalede güçlük çektiği ve bu nedenle ocağa sürekli hava verildiği bildirildi.

Metan gazı sıkışması sonucu meydana geldiği sanılan patlamanın duyulmasından sonra işçi yakınları da ocağa geldi. Ocak çevresinde toplanan işçi yakınlarının endişeli bekleyişi sürüyor. Jandarma ekipleri, can güvenliği ve kurtarma çalışmalarının rahat sürdürülebilmesi için olay yerinde toplanan işçi yakınları ile basın mensuplarını, ocaktan yaklaşık 3 kilometre uzaklaştırdı.

GÖÇÜK ALTINDA KALAN İŞÇİLERİN İSİMLERİ

Şenol Kurt, Ali Kazan, İzzet Kuşoğlu, Murat Aydın, Emir Ali Turhan, Murat Hanay, Mehmet Banbal, Seyit Ali Akduman, Mehmet Kuşoğlu, Yusuf Karaca, Erol Boran, Yunis Arçiçek, Ramazan Baştepe, Ertuğrul Demiray, Yahya Arabozan, Erol İkiz, Muammer Aktaş, Ahmet Çetin ve Mehmet Çetin