İklim Zirvesi'nden radikallik bekliyorlar

Zirveye katılan 100'den fazla ülke zengin ülkelere nazaran çok daha sert önlemleri zorluyor.

Kopenhag'da yapılan dünya iklim zirvesine katılan ülkelerin 100'den fazlasının, küresel ısınmayı engellemek için zengin ülkelerin tercih ettiklerinden daha sert önlemlerden yana olduğu bildirildi.

43 üyeli Küçük Ada Devletleri İttifakı'nın başkanı Dessima Williams, "Birleşmiş Milletler'in yarısı daha iddialı ve özel hedefler belirlenmesinden yana" dedi.
7 Aralıkta başlayan zirveye 192 ülke katılıyor.

Williams, yüzden fazla ülkenin dünya iklimindeki ısı artışını sanayi devrimi öncesindeki ısıdan 1,5 derecelik artışla sınırlama hedefini benimsediğini söyledi. Bu hedefi benimseyen ülkelerin sayısı geçen Ağustosta 86 idi. Çoğu Afrika'da olan az gelişmiş ülkelerle küçük ada devletleri, zengin ülkelerin gaz salımını 2020'de 1990'daki düzeyden en az yüzde 45 daha azaltmasını gerektiren 1,5 derecelik hedefi destekliyor. Ancak Kopenhag'da yapılacak herhangi bir iklim anlaşmasının oy birliği ile alınması gerekiyor.

Gelişmiş ülkelerin çoğu ile Çin ve Hindistan'ın başını çektiği yeni lider ekonomilere sahip ülkeler ise, en fazla 2 derecelik bir hedefi destekliyor. Küresel iklim şu anda sanayi devrimi öncesi sıcaklığına göre 0,7 derece artmış durumda ve artmaya devam ediyor.

Williams, Kopenhag zirvesinde, çoğu gelişmiş ülkenin tercih ettiği gibi sadece siyasi bir deklarasyon yayımlanmasını değil, yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma imzalanmasını istediklerini de belirtti.