GSO'da ödül töreni

Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO) Dedeman Otel'de gerçekleştirdiği ödül töreni Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımı ile gerçekleştirildi.

Dedeman Otel'de düzenlenen ödül törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Erzincan Valisi Abdulkadir Demir, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, milletvekilleri, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları ile GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, GTO Başkanı Mehmet Aslan ile çok sayıda oda ve dernek temsilcisi ile davetliler katıldı. Ödül töreninde Türkiye'nen en büyük bin sanayi kuruluşu arasına girmeyi başaran 31 firma ile Ar-Ge ve İnovasyon kategorisinde 29 firmaya ödül verildi. GSO'da 20. hizmet yılını tamamlayan Atilla Güner ve Durmuş İşsever'in de plaketle ödüllendirildiği törende, Gaziantep logosu kullanma sözleşmesi imzalayan 12 firma temsilcisine de sertifikaları verildi.

Ödül töreninde bir konuşma yapan GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, "Gaziantep'in başarısının en önemli değeri olan ortak aklı bugün burada görmekten duyduğum mutluluğu özellikle belirtmek istiyorum" diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Krizin birinci yılında bugün geriye baktığımızda çok zor bir yılı geride bıraktığımızı ama zorlukların hala devam ettiğini görüyoruz. Tüm ekonomik değerlerin altüst olduğu, hiç kimsenin kendi krizi olmayan bir krizi yaşadık hep birlikte. Bugün krizin etkilerini hala tartışıyoruz. Türkiye'de sanayi üretimi Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,5, bir önceki aya göre de yüzde 13,7 artış gösterdi. Gaziantep olarak bu süreçte, ihracatımızı koruduk ve en az işçi çıkaran şehir olduk. Ülke ve ürün çeşitliliğimiz rekabet gücümüzü artırdı. Krize 7. sırada girdik. Şimdi ihracatta 6. sıradayız. İhracatımızın yüzde 93'ü sanayi ürünü. Dünyanın 156 ülkesine onlarca kalem mal satıyoruz. Bölgelere göre ihracatta en büyük paya sahip şehiriz. Türkiye'de en fazla ihracatçı firmaya sahip il Gaziantep. Irak'a en fazla ihracat yapan şehir konumundayız. En fazla marka başvurusu yapan 5. kentiz. Markalaşmadaki başarımız Ar-Ge ve inovasyondaki çabalarımız bizi daha dayanıklı hale getirdi. Şehrin önüne koyduğumuz her projeden çok önemli sonuçlar elde ettik. İşte bu değişim ve dönüşüm Gaziantep sanayisini geleceğe taşıyacak."

"Yüksek teknoloji ve nanoteknoloji ile üretim yapan, kendi makinesini kendi üreten bir şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Türkiye'nin krizde keşfettiği komşularla ticareti Gaziantep yıllardır özveri ile yaptı. Hala bankacılık sistemi olmayan bu ülkelerde var olmak kolay değildi. Irak ve Suriye başta olmak üzere Ürdün, Lübnan, Mısır, Suudi Arabistan, İran ve Afrika ülkeleri son 3 yılda Gaziantep'in en önemli kazancı olmuştur. Suriye ile vizenin kaldırılması ve bölge ülkelerindeki ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki çalışmaları takdirle karşılıyoruz. Hükümetimizin komşu ülkeler politikasındaki açılımlarını ve çabalarını destekliyoruz" diyen Koçer, "Her zaman şehrin önüne geleceği görerek vizyon projelerini koyduk. Proje üretmenin hayati kavram olduğunu vurguladık. Yaptığımız tüm çalışmalarda Gaziantep sanayisinin rekabet gücünün artması ve vizyonunun gelişmesi için çaba gösterdik. Bu anlamda bu şehir yerinde oturmadı. Her şeyi devletten beklemedi. Dünyadaki değişim ve dönüşümü yakından izledi, hayata geçirmeye çalıştı" ifadelerini kullandı.
Koçer, 2008 yılında Ar-Ge'de Gaziantep Atılımı projesi başlattıkları ve hedef olarak Türkiye'nin en fazla Ar-Ge yapan şehri olmayı önlerine koyduklarını hatırlatarak, şöyle devam etti:
"İki yılda 5 kat arttırdık TÜBİTAK'a olan proje başvurularını. Yolumuz uzun. Ama doğru yoldayız. Artık şirketlerimiz Ar-Ge departmanlarını kuruyor, Ar-Ge personeli istihdam ediyor. 2009 yılı Haziran ayında yeni teşvik sistemi ile birlikte Akıllı Sanayi projesini başlattık. Akıllı yatırım, akıllı üretim, akıllı rekabet dönemini hedef koyduk önümüze. Aklın en büyük sermaye olduğunu düşünerek, 'aklınla bin yaşa' sloganıyla Gaziantep sanayisinin gelecek vizyonunu ortaya koyduk. Artık yaptığımız her işte aklı öne çıkarmak ve akıllı sanayi ürünlerini hedeflemek zorundayız. Dünya neyi konuşuyor ve düşünüyorsa, bizde aynısını düşünmek ve aklımızı o noktaya vermek zorundayız.Artık yüzlerce firmamız ürünleri üzerinde ortak Gaziantep logosunu kullanıyor. Türkiye'de ilk defa bir şehrin sanayi ürünleri ortak logoyla şehrini tanıtmakta, Gaziantep imajını yükseltmektedir. Oda olarak, şehrin değerlerine sahip çıkmak adına girdiğimiz bu yolda, baklavanın coğrafi tescilini Gaziantep'e kazandırdık. Bununla da yetinmedik ilk defa Türkiye'den Avrupa Birliği Komisyonu'na coğrafi işaret tescili için başvuran il olduk ve başvurumuz kabul edildi."

Koçer, üniversite -sanayi işbirliğinde Türkiye'ye örnek olacak bir anlayışı hayata geçirmeye çalıştıklarına dikkati çekti. Gaziantep'te 10 yılda GSO olarak 35 fuar açtıklarını, bez çadırlarda başlattıkları fuarları, Türkiye'nin en modern fuar merkezine taşıdıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
"5. Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı'nı Mayıs 2010'da yine Gaziantep'te açacağız. Gaziantep'in en önemli değerlerinden biri girişimcileridir. Son dönemde oda olarak kadın ve genç girişimcilerimize destek verdik. Girişimcilik merkezini hayata geçirdik. Yeni girişimciler yaratmak ve girişimciliğimizi sürdürmek için çalışıyoruz. Krizde hükümetin verdiği KDV ve ÖTV indirimlerinden bile yararlanan sektörümüz olmamasına rağmen ayakta kalmaya çalıştık. Yaşadığımız tüm sıkıntılara rağmen moral ve motivasyonumuzu yüksek tutmaya çalıştık. Tüm değerlendirmelerimizi rakamsal sonuçlara göre yaptık, asla hamasi sözler sarf etmedik. Ama iyinin yanında sıkıntıyı da dile getirmek görevimiz. Bugün diyoruz ki; ülkenin gündemi öncelikli olarak üretim ve istihdam olmalıdır, aş ve iş olmalıdır. İşsizlik bu ülkenin bir numaralı sorunu olmuştur. Düşen kapasitelerimizi artırmak ve yeni istihdam sağlamak için yeni adımlar atılması gerekmektedir. Sanayide değişim ve dönüşümün desteklenmesini, iç piyasadaki durgunluk için çareler aranmasını, alacaklının alacağını tahsil edemediği bir ortamda ekonomik güvenlik için yeni düzenlemeler yapılmasını, vergiyi ve katma değeri doğuran üretim yapan, istihdam yaratan işletmelerin moral ve motivasyonunun yüksek tutulmasını diliyoruz. Sanayi üretimindeki olumlu rakamları kalıcı hale getirmek ve büyümeye geçmek zorundayız. Kriz sonrası gelişecek pozitif ortama hazırlıklı olmalıyız.Krizi fırsata çevirmek mümkün. Büyümeyle birlikte yeni şeyler yapmak ve söylemek zorundayız. Dış ticaret gücümüzü arttırmalıyız. Ar-ge ve inovasyona önem vermeliyiz. Rekabet gücümüzü arttırmak için özellikle bu süreçte üretimlerimizde yenilikçiliği, kaliteyi, markayı uygulamalıyız. Akıllı yatırım yapıp, akıllı ürünler üretmek zorundayız. Rakiplerimizden farklı olmanın yolu bu faktörlerden geçiyor. Bugün başarıyı alkışlamak için buradayız. Ben sadece ödül alacakların değil, bu şehirde üretim yapan, istihdam yaratan her bir sanayicimin eline, yüreğine, emeğine sağlık diyorum. Tüm sanayicilerimizi kutluyor, hepsine teşekkür ediyor, onlarla gurur duyuyorum."

GTO BAŞKANI MEHMET ASLAN
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da, başarılı olan firmaları "Ekonomik kurtuluş savaşını kazanmış kahramanlar" olarak nitelendirdiği konuşmasında, iç piyasanın canlandırılması için alınan tedbirlere devam edilmesini istedi. İç piyasadaki sıkıntıların devam ettiğini kaydeden Aslan, "Kayıtdışı da bana göre sulandırıldı. Bence sıkıntı kayıtlı olup da aldığı veya verdiği faturaların gerçeğinden düşük gösterilmesi. Bir çok şeyi giderlerimizde gösteremezken, tüm gelirlerimizi gösteriyoruz. Bu sistem vergi kaçırmayı teşvik ediyor bana göre. Her gideri de kabul eden bir vergi sistemini kabul etmeliyiz" dedi.
Hükümetin dış politika konusunda şahsiyetli bir politika izlediğine dikkati çeken Aslan, "Dış politikada çok önemli adımlar atılıyor. Bu konuda sizleri destekliyoruz. Komşu ülkelerle geliştirilen ilişkiler sadece ekonomik boyutuyla ele alınmamalı. Bu konuda 'Türkiye eksen değiştiriyor' diyenler var. Esasında Türkiye eksenini doğrultuyor. Tabiki AB hedefinden sapmamalıyız, hedefimiz AB'ye tam üyelik olmalı" diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de, "Ekonomik kurtuluş savaşını kazanan firmaları kutluyorum. Sizler gönlümüzdeki kahramanlarsınız. İstihdama katkı sağlayarak, sosyal hayatın yükselmesine de katkıda bulunuyorsunuz, sizleri kutluyorum" şeklinde konuştu.

Vali Süleyman Kamçı ise, Gaziantep'in sanayi ve ticaret alanında yakaladığı başarı ile tüm illere örnek teşkil ettiğini ifade ederek, "Dünyada yaşanan ekonomik dalgalanmaya rağmen firmalarımız başarılarını devam ettirdiler. Bu başarılarından dolayı firma sahiplerini ve çalışanlarını kutluyorum. Gaziantep'in örnek bir il olarak gösterilmesinde başarılı olan firmalarımızın büyük katkısı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından firmalara ödülleri verildi. Ödül töreninin sonunda ise GSO tarafından hazırlanan "Gaziantep Marşı" hep birlikte okundu.