Afganistan'daki uyuşturucu dünyaya yeter

Uluslararası uyuşturucu ile mücadele toplantısının 8'incisi Kazakistan'ın eski başkenti ve finans merkezi Almatı'da yapıldı.

Afganistan'daki uyuşturucu dünyaya yeter
Ankara Oteli'nde yapılan toplantıya, ev sahibi Kazakistan'ın yanı sıra Azerbaycan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan dışişleri bakan yardımcıları katıldı. Toplantıya, Kanada, Çin, Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya, Noveç, Pakistan, Romanya, Ukrayna, Türkiye ve ABD de gözlemci olarak katıldı.

Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kayrat Umarov toplantıda yaptığı konuşmada, uyuşturucu ile mücadele noktasında bu güne kadar gerçek anlamda çalışmalar yapılamadığını söyledi. Kayrat Umarov, uyuşturucu ile mücadelenin gerek toplumların geleceği ve gerekse ülkelerin kalkınması için son derece hayati önem arz ettiğini belirtti. Umarov, Afganistan'da üretilen uyuşturucunun Orta Asya ülkeleri üzerinden pazarlandığının altını çizdi. Konuşmasında Afganistan'daki uyuşturucu trafiğine dikkat çeken Umarov, şu anda Afganistan'da bulunan uyuşturucu miktarının bütün dünyaya 2 yıl yetecek kadar çok olduğunu ifade etti.

Uyuşturucu ile mücadele konusunda Kazakistan'ın ciddi önlemler aldığını belirten Kazak yetkili, bu konuda uluslararası çaba harcanması gerektiğini vurguladı.

2010 yılında ülkesinin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) ev sahipliği yapacağını da sözlerine ekleyen Umarov, Kazakistan'ın alnının akıyla bu görevi yerine getireceğini söyledi.

Toplantıda Kırgızistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Bahıtgül Talambekova ise yaptığı konuşmada ülkesinin de uyuşturucu ile mücadele konusunda ciddi çalışmalar yaptığını ve uluslararası düzeyde mücadelenin devam ettiğini söyledi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'in bu konuda özel çalışmaları olduğunu da ifade eden Talambekova, mücadele noktasında ülkesinin ciddi adımlar attığını vurguladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği Temsilcisi Miroslav Jensa da yaptığı konuşmada Afganistan'daki uyuşturucu trafiğine dikkat çekerek; mücadelenin uluslararası düzeyde yapılması gerektiğini ifade etti.

Uyuşturucu trafiğinin beraberinde AIDS vakalarını da arttırdığına dikkat çeken Jensa, biran önce bu problemlere çare bulunması gerektiğini söyledi. Toplantı sonrası katılımcılar daha sonra hep birlikte aile fotoğrafı çekti.