Bayramın 2. gününde kurban fiyatları düştü mü?

Bu seneki kurban bayramına, kurbanlıkların geçen yıla göre neredeyse iki kat pahalı olması damgasını vurdu. Durum böyle olunca da vatandaş satıcının elinde kalan kurbanlıklara göz dikti. Peki ikinci günde fiyatlar nasıl?

Fiyatlar düşer umuduyla bayramın ikinci gününü bekleyen bazı vatandaşlar, gittikleri pazarlarda bekledikleri fiyatları bulamadı. İlk güne göre kurbanlıklarda 50 TL'lik bir düşüş olsa da vatandaşlar yüksek fiyat şikayetini sürdürdü.

YOĞUN VE FİYATLAR AYNI

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, değişik semtlerde kurban satışlarının yapıldığı Adana'da, bayramın ikinci gününde de yoğunluk yaşandı.

Bayramdan önce ve ilk gün fiyatın yüksek olması nedeniyle kurbanlık almayı ucuzlar beklentisiyle ikinci güne erteleyen bazı vatandaşlar, düşüşün fazla olmaması nedeniyle umduklarını bulamadı. Kurbanlıklarda ilk güne göre, 50 TL'lik bir düşüş olsa da vatandaşlar yüksek fiyat şikayetini sürdürdü.

Günler öncesinden pazar yerlerine gelen ve zor şartlar altında satış yapmaya çalışan besiciler ise hayvanlarını bitirememenin sıkıntısını yaşıyor.

Konya'nın Ereğli ilçesinden gelerek merkez Seyhan ilçesi Kıyı Boyu Caddesi üzerindeki pazarda kurbanlık satan Osman Çimen, getirdiği 75 tane koyundan 50'sini satabildiğini söyledi.

Fiyatların yüksek olması nedeniyle beklediği talebi göremediğini anlatan Çimen, ''Bayramdan önce 500-600 TL arası sattığım kurbanlıkları 450 TL'ye kadar düşürdüm ancak, satış yok. Vatandaş da haklı ancak ben bu koyunları 4 ay önce 360 TL'den satın aldım. Maliyetlerini düşünürsek, neredeyse zararına satış yapıyoruz'' dedi.

Adana'nın İsmailiye köyünde besicilik yapan ve aynı pazarda kurbanlık satan İsa Can da satışlardan memnun değil.

Can, 55-60 kilogram arasında değişen kurbanlıkları 400 TL'den sattığını ancak vatandaşların fiyatı yüksek bulduğunu belirterek, ''İlk güne göre 50-10 TL düşüş yaptım ama alan yok'' dedi.

Bu arada, pazar yeri yanında belediye tarafından kesim merkezi oluşturulmasına rağmen, bazı vatandaşların kurbanlıklarını yol kenarlarında kestikleri gözlendi.

Kesimleri bazı küçük çocukların izlemesi de dikkati çekti.

BURSA'DA KÜÇÜKBAŞ HAYVANLAR DÜŞTÜ


Bursa'da, kurbanlık hayvanlarda büyükbaşa talep fazla olunca küçükbaş hayvanların fiyatları 50 ile 100 lira arasında düşüş gösterdi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bursa'daki kurbanlık pazarları arife gününün yoğunluğunu yaşarken, en fazla talep büyükbaş hayvanlara oldu.

Geçen yıla göre yüksek fiyat artışlarına rağmen birçok büyükbaş hayvan yetiştiricisi, çadırlarına ''bitti'' yazısını asarken, küçükbaş hayvan sahipleri ise ''büyük kampanya'' yaptıklarını duyurarak, fiyatlarını aşağı çekti.

Talebin az olması nedeniyle koyun ve koçların fiyatlarında 50 ile 100 lira arasında düşüş oldu. 500-600 lira arasında satılan küçükbaşların fiyatları 50, 600 liranın üzerinde satılanlar ise 100 lira geriledi.

Kurbanlık hayvan satıcısı Ahmet Uyar, küçükbaşlarda ''damping'' yaptıklarını belirterek, ''650 liraya sattığımız koyunları 550 liraya kadar indirdik. Bugün ve yarın sabah küçükbaş günü. İndirimle elimizdekilerini bitirmeyi planlıyoruz'' dedi.

Küçükbaş hayvan yetiştiricisi Hasan Erdoğan ise 10 gün önce geldikleri pazarda 65-70 kilo ağırlığındaki hayvanları 600-650 liradan sattığını belirterek, ''Bugüne kadar 40 adet zorla sattık. Şimdi fiyatlarımızı 500'e çektik. Elimizde kalan 50-60 koyunu bitirmeyi istiyoruz'' diye konuştu.