Rize'de mahsur kalan 18 kişi kurtarıldı

Yoğun kar yağışı ve çığ düşmesi sonucu, Rize'nin İkizdere ilçesi Ovit Dağı geçidi Sivrikaya köyü mevkiinde midibüs içerisinde mahsur kalan 18 kişi kurtarıldı.

Rize'de mahsur kalan 18 kişi kurtarıldı
Yolculara bulunduğu yere sabaha yakın ulaşan ekipler, yanlarında götürdükleri, kıyafet ve yiyecek malzemelerini kendilerine ulaştırdı. Günün ağarması ile birlikte yolcuların helikopter ile taşınması düşüncesi hava muhalefeti ve coğrafik şartlar nedeniyle gerçekleşmedi. Rize'den gönderilen su geçirmez bot ve elbiseleri giyen yolcular yürüme olarak yürüme olarak Rize'ye hareket etti.

BAKAN YILDIRIM: HEPSİNE ULAŞILDI


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ovit Dağı'nda mahsur kalan 18 kişiye kurtarma ekibinin ulaştığını, hepsinin sağlık durumu ve morallerinin iyi olduğunu söyledi.

Binali Yıldırım, yaptığı açıklamada, saat 00.30 itibariyle 2 kişilik kurtarma ekibinin mahsur kalan sürücü ile 17 yolcuya ulaştığını belirterek, ''Hepsinin sağlık durumu ve moralleri iyi. Şimdi onları nasıl alacağımızı değerlendireceğiz'' dedi.

Yol açma çalışmalarının uzun sürebileceğini ifade eden Yıldırım ''Ulaşan dağcı arkadaşlar ve şoförle görüştük. Durumları gayet iyi. Ulaşan ekibin yanında yiyecek olarak çok şey yok, ancak arkalarından giden ekip yiyecek ve teçhizat götürecek. Eğer şimdi alabilirsek şimdi alacağız, ama alamazsak şartlar iyileşince alacağız, ama öncelikle hemen almak istiyoruz. Onun koordinesini yapıyoruz. Öncelikle ihtiyaçlarını gidermeyi planlıyoruz. Onu helikopter ile yol açma ekibiyle koordine ediyoruz. Hangisi uygun olursa o şekilde almayı planlıyoruz'' açıklamasında bulundu.

HAYATIMIZI DAĞCILAR KURTARDI

Kaçkar Dağcılık Spor Kulübü'nden Mehmet Emin Ayhan, Asım Haberal, Sultan Beyaz ve Hasan Köse'nin ulaştığı 18 kişi, 40 saat sonra dağcıların refakatinde dün Gümüşhane'den Rize'ye getirtilen paletli kar aracına 2 saatlik bir yol yürüyerek ulaştırıldılar.

Paletli kar aracıyla Rize-Erzurum Karayolu'nun 65. kilometresinde bekleyen ambulanslara konulan yolcular burada ambulanslarda ilk müdahaleleri yapıldıktan sonra araçlarla Karayolları 103. Şube Şefliği Çamlık Bakımevi önünde bekleyen ailelerinin yanlarına götürüldüler.

Aileler ile buluşmada duygusal anlar yaşanırken, erkek yolcuların sağlık durumlarının iyi olduğu ancak bayan yolcuların ayakta durmakta güçlük çektikleri gözlendi. Yolculardan telefondaki sesi ile adeta 18 kişinin feryadı olan Atatürk Üniversitesi Muhasebe Bölümü öğrencisi Funda Fener, ayağındaki donma tehlikesi nedeniyle ambulansla İkizdere Devlet Hastanesi'ne götürülerek tedavi altına alındı. Midibüsün sürücüsü olan ve Artvin veya Gümüşhane güzergahı yerine saat 17.00-07.00 saatleri arasında kullanılması yasak olan Ovit güzergahını kullanan sürücü Hasan Aslan, yaptığı açıklamada, kendisine yönelik suçlamaları kabul etmedi. Aslan, Erzurum'un İspir ilçesinden ön görülen 17.00'de yola çıktıklarını kaydederek, "Biz geç yola çıkmadık. Biz yağan kardan dolayı değil önümüze düşen çığdan dolayı mahsur kaldık. Bizden 200 metre ilerideki kamyonlar kurtarıldı. İş makineleri bizim önümüzdeki çığı kaldırmadı. 2 gece donma tehlikesi yaşadık. Aracın içerisindeyken 3 kez daha üzerimize çığ düştü. Aracın camları çatladı. Mazotumuz bitti. Dağcılara çok teşekkür ediyoruz. Onlar olmasaydı ölebilirdik" dedi. Kurtarılan yolcular ise "Dün akşam saatlerinde umudumuzu yitirmiştik. Burada ölüp kalacağımızı düşünüyorduk. Dağcıların yeniden bize ulaşmalarının ardından tekrar umutlandık. Hayatımızı dağcılar kurtardı" diye konuştu.