Medeniyetler ittifakında Türkiye'nin yeri büyük

İzmir'de düzenlenen 9. Dünya Fahri Konsoloslar Kongresi'ne katılan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, yaptığı konuşmada medeniyetler ittifakının önemine vurgu yaparken, Türkiye'nin medeniyetlerin diyaloğuna ve ittifakına katkı sağladığını söyledi.

Kongrenin öğle arasında çeşitli ülkelerin fahri konsoloslarıyla bir araya gelen Bakan Aydın, dünya üzerindeki olaylar karşısında pasif kalmamak gerektiğini ifade etti.

Aydın, "Bir problem varsa, mutlaka çözümü de vardır. Çözüm için daha fazla uluslararası diyaloğa ihtiyaç var. Bu diyalog sağlanırsa tarihi, kültürel ve siyasi problemlerin çözüme kavuşması daha rahat olur." şeklinde konuştu.

Sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel anlamda globalleşen bir dünyanın içinde olunduğunu ancak karşılıklı anlayışa ulaşmanın halen çok uzağında bulunulduğunu kaydeden Aydın, kültürel anlamdaki bilgilerin daha derinleşmesi ve medeniyetler arasındaki işbirliğinin artması için politikalar devreye sokulması gerektiğinin altını çizdi.

Medeniyetlerin birbiriyle diyalog sağlamasında önemli birçok adım atıldığını hatırlatan Aydın, "Bunlardan belki de en önemlisi, 2005 yılında Türkiye ve İspanya başbakanlarının önderliğindeki Medeniyetler İttifakı toplantısıdır. Bunun gibi Forum İstanbul da medeniyetlerin buluşmasına önemli katkı sağlıyor." dedi.

Türkiye'nin birçok kültüre ev sahipliği yaptığına işaret eden Aydın, "Türkiye, medeniyetler ittifakı kavramının anlamını daha fazla hissediyor. Bu da birçok tarihi kültür ve medeniyetin geçiş yolu olmasından kaynaklanıyor." diye konuştu.

Türkiye'nin çalışmalara devam edeceğini belirten Aydın, "Gelecek üç yılı kapsayan yeni bir eylem planı hazırlığı içindeyiz. Eğitim, medya, göç ve kadın konularında özellikle çalışmalar yapılacak. Ayrıca destek veren ülkelerin önerileri doğrultusunda bölgesel projelere de katkı sağlanacak." ifadesini kullandı.