AB bankalarının bilgilerini kime veriyor?

Avrupa Birliği ülkelerindeki banka bilgilerini ABD'nin hizmetine sunduğu ortaya çıktı.

Financial Times Almanya'nın İsveç Avrupa Konseyi başkanlığının bir planından bahsederek verdiği bilgiye göre, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri yetkililerine AB ülkelerindeki bankaların müşterilerine ait bilgileri kontrol etmesi için izin verecek.

Böylece Amerikan terör araştırma ajanları Avrupa ülkelerinden yurtdışına yapılan havaleler, para trafiği ve bunların kimler tarafından yapıldığı konusunda Avrupa çapında bilgi sahibi olabilecekler.

İsveç hükümeti, hazırladığı, önce bir yıl geçerli olacak bu tasarısını Lizbon Antlaşmasının yürürlüğe gireceği 1 Aralık'tan önce konsey tarafından karara bağlatmak istiyor. Lizbon Antlaşması gereği Avrupa Parlamentosu 1 Aralık'tan itibaren Avrupa ülkelerindeki hukuki ve iç politika düzenlemelerinde söz sahibi olacak. Financial Times Almanya'nın verdiği bilgiye göre aralarında Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu birçok AB üyesi ülkeleri büyükelçileri, İsveç'in bu tasarısını sakıncalı buluyor.

Financial Times'ın haberine göre, İsveç tasarısı gerçekleşirse Amerikan terör araştırma ajanları Amerikan Maliye bakanlığından alacakları onayla Avrupa ülkelerindeki bankalardan belirledikleri kişiler ya da para trafiği hakkında paket bilgiler talep edecekler. Bu bilgiler banka müşterilerinin isim, adres, banka hesabı ve kimlik numaralarını içeriyor.

Avrupa Konseyi dönem başkanlığı yapmakta olan İsveç hükümetinin tartışmalı tasarısına göre Amerikan memurlar, uluslararası havaleleri organize eden Belçika şirketi SWIFT'den müşterilere ait özel bilgileri aldıkları gibi, Avrupa ülkelerindeki milli banka hizmetleri veren bankalardan da bu çeşit bilgileri alabilecekler.