Diliyorum hükümet zamanın ruhuna uygun çözüm projesiyle gelir

DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, TBMM'de görüşelecek Demokratik Açılım'la ilgili Hükümet'in bu zamanın ruhuna uygun çözüm projesiyle Parlamento'ya gelmesi halinde sürece katkı vermeye hazır olduklarını söyledi. DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş ise, kendilerinin de 10 Kasım tarihinin değiştirilmesini arzu ettiklerini belirterek, 'Keşk

Diliyorum  hükümet zamanın ruhuna uygun çözüm projesiyle gelir
Demokratik Toplum Partisi Grup Başkan Vekili Demirtaş ve Muş Milletvekili Sakık, '33 Kurşun-Yaslı Tarih' adlı Kürtçe ve Türkçe oyunu izledi. DTP Altındaş teşkilatı tarafından Ekin Tiyatrosu'nda sahnelenen oyunda, 28 Temmuz 1943 yılında Van'ın Özalp ilçesinde 33 kişinin öldürülmesi olayı anlatıldı. Oyunu izlemeye gelenler tiyatro girişinde ellerinde temsili silahlarla kapıda duran 2 asker tarafından ilginç diyaloglarla karşılandı. DTP'li Sakık da, temsili asker tarafından "İçeriye girin" şeklindeki ikazla kısa bir şaşkınlık yaşadı.

Oyunun perde arasında soruları cevaplandıran DTP'li Sakık, Kürtlerin çok acı dolu yıllar yaşadıklarını belirterek mahkeme kararıyla suçlu bulunan Mustafa Muğlalı'nın adını kışlaya veren anlayışı sorgulamak gerektiğini belirtti. Türkiye'nin artık yaralarını sarmak zorunda olduğunu kaydeden Sakık, "Kürtler acı dolu yıllar yaşadılar, sadece dillerinden, kimliklerinden, kültürlerinden dolayı. Hiçbir insan bunu haketmiyor. Birlikte Cumhuriyeti inşa ettik, birlikte şekillendirdik. Bizim kaderimize hep bunlar düştü. Onun için bu tür oyunlar aslında acılarımızı tetikleyen değil, daha çok sağduyuya davet eden yaralarımızı sarmak için ne kadar mecbur ve mahkum olduğumuzu gösteren bir oyun olarak değerlendiriyorum. Türkiye'de bu acıları hep birlikte yaşadık. Onun için Türkiye halkı da bunları görmelidir. Diliyorum artık bu coğrafyada kimse bu acıları yaşamaz. Hepimiz, hep birlikte yaralarımızı saracak bir döneme giriyoruz." dedi.

Demokratik Açılım görüşmesinin 10 Kasım'da yapılmasıyla ilgili düşünceleri sorulan Sakık, Hükümet'in gerçekten açılımla ilgili ne yapmak istediğini, nasıl bir yol haritası olduğunu görme fırsatı bulacaklarını kaydetti. "Diliyorum onlar da bu zamanın ruhuna uygun bir çözüm projesiyle Parlamentoya gelirler. Eğer gelirlerse katkı sunmaya hazırız." diyen Sakık, Meclis'te gerginlik olup olmayacağıyla ilgili bir soruya ise, "Hepimiz medeni insanlarız. Eğer kandan ve şiddetten beslenmiyorsak, eğer şiddet ve kan varlık nedenimiz değilse bunu hepimizin durdurması gerekir. İç barışın engellenmesini isteyen güçler var. Kim ki bu süreci baltalamaya, önünü tıkamaya çalışırsa bu halka karşı suç işlemiş olur." yanıtını verdi.

Sakık, 'Nefes' filmini ise henüz izleyemediğini fakat yakın bir tarihte izleyeceğini söyledi. Sakık, filmde geçenlerin ve tiyatroda sahnelenenlerin hepsinin Türkiye'nin gerçeği olduğunu, 'Nefes'te yaşananların da bu ülkenin çocuklarının yaşadığı bir süreç olduğunu söyledi.

DEMİRTAŞ: ŞEKLE BOĞULMADAN DOLU DOLU TARTIŞILSAYDI

DTP'li Demirtaş ise, 33 kurşunun tarihe mal olmuş trajik bir olay olduğunu ve bu olaylardan ders çıkarılması gerektiğini kaydetti. Açılımın 10 Kasımda görüşülmesini kendilerinin de istemediğini aktaran Demirtaş, "Biz de temenni ederdik ki böyle bir konu şekle boğulmadan, içeriği itibariyle dolu dolu tartışılsaydı. Görünen o ki yarın tartışma, neden 10 Kasımda başladı şeklinde geçecek. Biz 10 kasım tarihinin değiştirilmesini arzu ediyorduk. İktidarın 10 Kasımı dikkate alması gerekirdi. Keşke İktidar böyle bir tartışmayı başlatmamış olsaydı." dedi.

Selahattin Demirtaş da, 'Nefes' filmiyle de olsa meselenin tartışılıyor olmasını olumlu bulduğunu, filmi izlemeye gideceğini belirtti.