Turkcell'in 3G abone sayısı kaç ?

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, 30 Temmuz'dan bu yana 3G'de 3,5 milyon aboneye ulaştıklarını ve 2010 yılında bunun katlanarak devam edeceğini düşündüklerini bildirdi.

Şu anda Turkcel abonelerinin neredeyse yüzde 10'unun 3. nesil teknolojileri kullanmak için kendilerine onay veren müşteri kitlesi olduğunu dile getiren Yener, bunun en önemli nedeninin Turkcell'in servisleri ve yaygınlığı olduğunu kaydetti.

Yener, Turkcell olarak, Türkiye'deki 81 ilin 81'ine de odaklandıklarını, 81 ilde hızlı mobil interneti kullanıcılarının gündemine soktuklarını anlatarak, şöyle devam etti: ''Özellikle bu 3,5 milyonla beraber Türkiye'de çok yoğun bir cep telefonundan, PC'lerden mobil ortamda internete giriş kavramı da kullanıcılarımızın gündemine girmiş oldu. Ses dışında toplam veri kullanımına baktığımızda 2 ayda 4 kat arttığını görüyoruz. Bir diğer istatistik de 3G modemlerimizle ilgili. 2008 yılında toplam sattığımız mobil modem sayısını biz 2009 yılında 3G'nin gelişiyle 15 günde yakaladık. 3G'nin ilk 15 gününde neredeyse bir yılda satılan modem kadar, TURKCELL VINN 3G modem satıldı. İnsanlar kuyruğa giriyor. stoklarımıza yüklü miktarda Vınn soktuk. 30 Temmuz'dan bu yana 3G'de 3,5 milyon aboneye ulaştık. 2010 yılında bunun katlanarak devam edeceğini düşünüyoruz. 3G'li ürün ve hizmetlere kullanıcılarda çok büyük ilgi var.''

Mobil internetin kurumlarda kullanımının çok yaygınlaştığını belirten Yener, kurumların da Turkcell kullanımında ciddi bir artış olduğunu ifade etti.
Yener, Türkiye'nin en büyük 500 şirketinin tercih ettiği mobil operatöre baktıklarını ve bu 500 şirketin, şu anda 457'sinin Turkcell kullandığını dile getirerek, bunun da Türkiye'nin en büyük şirketlerinin yüzde 92'sinin Turkcell yönünde karar kıldığı anlamına geldiğini anlattı. Yener, Turkcell'e kurumsal alandaki tercihin bu kadar yoğun olmasının ana nedeninin, teknoloji, hizmet ve servislerde avantaj sağlaması olduğunu söyledi. Bugün itibariyle 36,3 milyon Turkcell abonesi olduğunu belirten Yener, ulaştıkları kitlelerin avantajlarıyla, şirketlerin avantajlarını örtüşür hale getirdiklerini ve bu çerçevede kurumların tercihinin Turkcell olduğunu vurguladı.

Ekrem Yener, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Sim kart dediğimiz cep telefonumuzun içindeki o küçücük kartlar artık sadece telefonların içinde değil, içinden elektrik geçen, sinyal alan, sinyal veren, hemen hemen her türlü cihazın içerisine girmeye başladılar. Örneğin, su sayaçlarının, TEDAŞ sayaçlarının içinde üretiliyor ve kaçaklar anında tespit edilebiliyor. Türkiye'de 15 milyon araç var. Bu araçlar sürekli hareket halinde, dolayısıyla nerede olduklarını takip etmek, oldukları yerde belli bilgileri merkeze göndermek mümkün. Sim kartlar sadece otomobillerde değil, nereyse ineklerin kulaklarında bile var.

Örneğin Kayseri'de Denizli'de birer çiftlik hayvan vücut sıcaklıklarını sürekli ölçümleyip, hayvanın vücut sıcaklığı değişimi hayvanın hastalığıyla ilgi bir olay olduğu için, sürekli merkezde toplar hale geldi. Antalya'da sera üreticileri örneğin, seranın iç sıcaklığını kontrol eden bir mekanizmayı bizimle beraber ürettirdik, adına da 'Seramatik'' diyoruz. İçerisinde küçük bir sim kartı var, sera içerisindeki sıcaklık diyelim ki 5 derecenin altına indiği anda sera sahibinin cep telefonuna bir masaj gidiyor, 'Seranızın sıcaklığı 5 derecenin altına indi gelin önlemini alın' gibi. Bunun gibi, sadece sıcaklık değil birçok bilgi de geliyor.''

Şebeke ve 3. nesil yatırımlarına devam ettiklerini anlatan Yener, 3. nesille ilgili devlete verdikleri lisans bedelinin 837 milyon lira olduğunu ve bunun iki katı kadar parayı da baz istasyonu ve network altyapısını güçlendirmek için yaptıklarını bildirdi.

Yener, Turkcell'in, şu anda 3. nesil için ya da mobil internet için nüfus bazında kapsama alanının yüzde 63 olduğunu ifade ederek, kapsama alanını 2010 yılında genişletmeyi hedeflediklerini belirtti.

İzmir'de yerin altında sim kartları olduğunu, su şebekesinin her bir vanasının içerisinde sim kartın, iki boru arasındaki basıncı ölçtüğünü anlatan Yener, ''Basınç eksikliği varsa, demek ki su kaçağı var demektir. İzmir'de bu sistemi birlikte oluşturduk. İzmir Belediye Başkanının bir demeci var, 'bu sistem sayesinde ben İzmir'e yeni bir baraj kazandırmış oldum' diyor. Şirketler verimliliklerini artırma yöntemi olarak gözlemledikçe mobil iletişim dünyasını, bu konuya daha fazla yatırım yapar hale geliyorlar'' diye konuştu.

Mobil internetin her yerde hızlı bir şekilde internete girmeyi sağladığını anlatan Yener, mobil internetin ofise gitmeden, ofis dışında da çalışma imkanı sunduğunu kaydetti.

Ekrem Yener, sektörde çok yüksek ve yıkıcı bir rekabetin olduğunu ifade ederek, kendilerinin yapıcı rekabetten yana olduklarını bildirdi. ''Rekabet, son kullanıcıya avantaj olarak yansıdığı sürece iyidir diye düşünüyoruz'' şeklinde konuşan Yener, rekabetin sadece fiyatta yapıldığı zaman kaliteden imtina etmeye başlanabileceğini ve son kullanıcının zarar görmeye başlayacağını ifade etti.
Yener, 2010 yılında yapıcı, hizmete, servise, kaliteye ve yeni ürünlere odaklanan bir rekabet anlayışıyla yola devam edeceklerini anlatarak, ''Diğer rakiplerimizin de bizi takip edebileceğini ve rekabeti kalitede, serviste getirebileceklerini umut etmek istiyoruz. Bunun ilk sinyallerini de görüyoruz'' şeklinde konuştu. Superonline adlı bir şirketlerinin bulunduğunu hatırlatan Yener, bu şirketin sabit hat dünyasında da etkin ve yetkin bir şirket olduğunu ve o şirketle beraber özellikle yerin altındaki fiberoptik kabloya odaklandıklarını anlattı. Yener, Superonline'ın geçtiğimiz yıl itibariyle Türkiye genelinde 4 bin kilometreden fazla fiber altyapı kurulumu gerçekleştirdiğini belirterek, şu an 6 bin kilometrede olduklarını ve 2009 yılı sonuna kadar bu yatırımı ikiye katlayarak 8 bin kilometrenin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Fiberoptik kablo ve o kablonun kurumsal şirketlere getirdiği avantajlarla bu alanda da en iyi servisleri vermeyi hedeflediklerini dile getiren Yener, ''Fiberoptikle o alanda da varız. Biz bu dünyaya zaten yakınsama diyoruz. Yani sabit nerede başlıyor, mobil nerede bitiyor, mobille sabitin ilişkisi... Sonuçta şirketler uçtan uca çözüm ihtiyacındalar. Biz de servis verdiğimiz şirketlere ve kullanıcılara ihtiyacı olan uçtan uca tüm servislere, telekomünikasyon ve iletişim alanında verebilecek bir anlayışla hareket ediyoruz. Biz de sabit dünyadaki yatırımlarımızı Superonline şirketimizle beraber yapmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

Ekrem Yener, ekonomik kriz döneminde şirketlerin maliyet azaltıcı tedbirlere yönelmesi nedeniyle ciddi olarak fiyat rekabetlerinin ortaya çıktığını anlatarak, şirketlerin daha rekabetçi fiyatlar talep ettiğini bildirdi.
Türkiye'de yaşayan herkesin ekonomik krizden etkilendiğini ifade eden Yener, kendilerinin de doğal olarak krizden etkilendiğini, ancak 2009 yılını küçülmeden, büyüyerek geçirecek bir şirket olacaklarını belirtti.
Yener, 2010 yılından daha iyimser olduklarını vurgulayarak, 2010 yılını, 2009 yılından daha iyi bir yıl olarak planladıklarını söyledi.
Sattıkları Turkcell VINN 3G modem ve netbookların sayısının sadece iki ayda 100 bin adeti geçtiğini dile getiren Yener, bu rakamın yıl sonuna kadar katlanarak artacağını kaydetti.
Ekrem Yener, Turkcell 3G ile yurt dışında da mobil internete bağlanmanın mümkün olduğunu bildirerek, Turkcell'in tüm dünyadaki operatörler arasında Roaming Anlaşmasına sahip olan operatör olduğunu anlattı.
Bugün itibariyle Turkcell'in 3G'de Roaming Anlaşması olan ülke sayısının 107 olduğunu, bu sayının her geçen gün arttığını belirten Yener, anlaşma sağlanan operatör sayısının da 198 olduğunu vurguladı.