Gül'ün konuşmasına farklı eleştiriler

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün TBMM'de yaptığı konuşmasına ve askerlerin TBMM açılışında yer almasına muhalefet kanadından farklı eleştiriler geldi. Gül'ün konuşması hakkında yapılan eleştiriler şöyle:

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, ''İçinde bir tek Türk kelimesi geçmeyen konuşmaydı.'' dedi. Paçacı, Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmasının birlikten çok farklılıkları öne çıkaran konuşma olduğunu belirtti. Paçacı şunları söyledi: ''İçinde bir tek Türk kelimesi geçmeyen bir konuşmaydı. Sayın Cumhurbaşkanı'ndan Türkiye'nin birliğinden ziyade farklılıkları öne çıkaran bir konuşma dinledik. İçinde Türk kelimesi olmayan bir metnin Cumhurbaşkanı tarafından okunmasını yadırgadık. Konuşmasının bir yerinde çağdaş devletin demokratik devletin farklılıkları ortadan kaldırmak için değil, bunları geliştirmenin daha uygun olduğunu ifade etti. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz.

Konuşmasını tasvip etmemiz mümkün değil. Devletin birliği için farklılıkların geliştirilmesi fikrinin ilk kez dillendirildiğini gördük. Farklılıkları geliştirmek yerine ortak paydada buluşturmanın doğru olacağı fikrindeyiz. Bugüne kadar konuşma yapan Cumhurbaşkanları içinde ayrılıkları ve farklılıkları ön plana çıkaran başka bir Cumhurbaşkanı olduğunu düşünmüyorum."

"Asker Meclis'e geldi? Ne düşünüyorsunuz?" sorusuna Paçacı, "Asker demek ki dünkü tavrından vazgeçmiştir. Dünkü tavrı doğru veya yanlış bulduğumuzu ifade etmemiştik. Bugün de aynı düşüncedeyiz. Kendi tavırları kararlarıdır. Hayırlı olsun. Ancak Meclis demokrasinin ve rejimin çatısıdır." cevabını verdi.

 

CHP Milletvekili Cevdet Selvi: Cumhurbaşkanı bilinenin dışında yeni hiçbir şey söylememiştir. Eleştirisini yaptığı uyarılarda bulunduğu her konu bugün Türkiye'de yaşanmaktadır.

ASKERİN MECLİS'E GELMESİ

Demokratik Toplum Partisi Milletvekili Sırrı Sakık'a Meclis'e gelmeyen kuvvet komutanlarının bu yıl Meclis'e gelmeleri soruldu.

"Demokratik açılımla bir bağlantısı olabilir mi?" sorusuna Sakık, "Bunu gelecek günler gösterecek. Türkiye'de barış ve demokrasi açısından her kesimin destek vermesi adım atması gerekiyor." şeklinde cevap verdi.

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, askerin Meclis'e gelmesini olumlu bulduğunu söyledi.

HAŞİM KILIÇ'TAN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ YORUMU

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, anayasa değişikliğiyle ilgili açıklamada bulundu. Kılıç, "Anayasa değişikliğini önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz." dedi.