Alzaymır Hastaları 'Moral Evi'nde Şifa Bulacak

Gaziantep'te alzaymır hastaları için hizmete açılan "Moral Evi", 36 hasta ve yakınına hizmet veriyor.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının işbirliğinde hazırlanan "Moral Evi Projesi" hayata geçirildi.

Hastalığı ilk ve orta düzeyde olan hastaların kabul edildiği merkezde, alzaymır hastalığının ilerlemesinin durdurulması için ahşap boyamadan, müzik dinletisine, zeka oyunlarına kadar birçok sosyal çalışmanın yanı sıra fizik tedavi ve spor faaliyetleriyle hastaların bedenleri de güçlendiriliyor.

14 Mayıs'ta hastalara kapılarını açan merkezde, 36 alzaymır hastasına hizmet veriliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde toplumsal sorunların çözümüne yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Bu doğrultuda kadın, çocuk ve dezavantajlı gruplara odaklı çalışmaların sonuç verdiğini belirten Şahin, şunları kaydetti:

"Belediyemiz bünyesinde hayata geçirdiğimiz Engelliler Daire Başkanlığı aracılığıyla engelli ve yaşlı bireylerimiz için önemli projelere ve çalışmalara imza attık. Yaşlılarımızı hayata bağlayacak merkezler, sosyal faaliyetler, bakım hizmetlerimizin yanı sıra çağımızın hastalığı alzaymır konusunda da hem hastalarımızı hem de hasta yakınlarını rahatlatacak bir merkez ihtiyacı olduğunu tecrübe ettik. Alzaymır hastalarında görülen depresyon, kaygı-uyku bozukluğu, huysuzluk, hayaller, kafa karışıklığı, kişileri tanıyamama, yolunu bulamama gibi sorunlar özellikle hasta yakınlarında moral bozukluğu ve tükenmeye yol açabiliyor."

Merkezde alzaymır hastası yakınlarına bakım konusunda bilgi verirken, uzman görüşlerine ulaşmalarını kolaylaştırmaya çalıştıklarını aktaran Şahin, hasta ve hasta yakınlarına bireysel ve grup terapileri verildiğini, hastalarla zihinsel rehabilitasyon çalışmaları yapılarak hastalığın evre atlamasını geciktirdiklerini aktardı.

Hastaların kaliteli zaman geçirmesini sağlamaya gayret ettiklerini vurgulayan Şahin, "Tüm bunların yanı sıra toplumu bunama ve alzaymır hakkında bilinçlendirme çalışmalarını da merkezimiz aracılığıyla yürütmekteyiz. Ayrıca merkezde hasta yakınlarının başvurusu ve yapılacak değerlendirmenin ardından kendilerine verilecek cihazla yakınlarını harita üzerinden gerçek zamanlı olarak takip edebilecekleri bir sistem kurulacak. Hasta internet üzerinden izlenebilecek, bu sayede hem hasta hem de hasta yakınları daha güvende hissedebilecek." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA