Kasımi Açıklaması 'Nükleer Anlaşmadan Çıkan İlk Ülke Olmayacağız'

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi yaptığı açıklamada, ‘’Nükleer anlaşmadan çıkan ilk ülke olmayacağız, ancak anlaşmanın İran’ın çıkarlarını sağlamadığı takdirde gerekli tedbirleri alacağız” ifadelerini kullandı.

Kasımi Açıklaması 'Nükleer Anlaşmadan Çıkan İlk Ülke Olmayacağız'
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi bugün düzenlediği basın toplantısında nükleer anlaşmaya ilişkin, Nükleer anlaşmadan çıkan ilk ülke olmayacağız. Ancak anlaşmanın İran’ın çıkarlarını sağlamadığı takdirde gerekli tedbirleri alacağız. ABD’nin nükleer anlaşmadan çıkması suretinde bir çok seçeneğimiz olacaktır. ABD’nin nükleer anlaşmadan çıkması, bu ülkenin inzivaya sürüklenmesine sebep olacaktır” dedi.



Fas ve İran’ın ilişkisi

Behram Kasımi açıklamalarında, Fas’ın İran ile ilişkilerini kesmesiyle ilgili, “Fas Dışişleri Bakanı Salı günü İran’a geldi ve Dışişleri Bakanımız Zarif ile görüştü. Fas Dışişleri Bakanı bazı iddiaları, endişe duyduğu bazı konuları dile getirdi ve Dışişleri Bakanımız da konulara ilişkin gerekli açıklamaları yaptı. Fas Dışişleri Bakanlığı tarafından dile getirilen iddialar tamamen yanlıştı. İddiaların muhtemelen yönlendirildiğini düşünebiliriz. Fas’ın bu kararının İran İslam Cumhuriyetine karşı ülkeler tarafından yönlendirildiğini söyleyebiliriz. Zira açıklanan iddialar arkasında hiçbir kanıt yoktu. Önümüzdeki günlerde İran’ın Fas’taki temsilcileri İran’a geri dönecektir” ifadesini kullandı.

Türkiye, İran’ın dost ve kardeş ülkesidir”

Behram Kasımi, Astana sürecine değinerek, “Türkiye, bizim dost ve kardeş ülkemizdir. Bu ülke ile çok iyi bir ilişkiye ve işbirliğine sahibiz. Astana süreci, Suriye meselesini çözmek için başarıyla devam eden tek süreçtir. Bu işbirliği ve aynı zamanda İran, Türkiye ve Rusya arasındaki diyaloglar devam edecektir. Komşumuz Türkiye ile işbirliğimiz devam edecektir. Bazı konularda aynı düşünmememiz gayet normaldir” ifadesine yer verdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Suriye’nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün bölgenin güvenliği için büyük öneme sahip olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA