'5. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu'

Sağlık Bakanlığı ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği işbirliğiyle ile "5. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu" başladı.

Bir otelde düzenlenen sempozyumda konuşan Mardin İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz, Mardin'in bilimin izinde olduğunu ve bilimden kopmamak ve bilimin vermiş olduğu, sağlamış olduğu en büyük şeyin aşı olduğunu söyledi.

Aşının insan tarihinin en büyük buluşu, en büyük hizmetlerden biri sadece bebek ve çocuklarda değil erişkinlerde ve tabi ki sağlık çalışanların da kendilerini aşılamasının çok önemli olduğunu vurgulayan Yavuz, şöyle konuştu:

"Mardin'de çocuk ve bebek sayısı Güneydoğu Anadolu bölgesinin diğer illerinde olduğu gibi Türkiye ortalamasının üstünde. Bebek ve çocuk aşılama oranlarımız yüzde 97 oranlarında, okul aşılama oranlarımızda yüzde 98'lerde. Biz sınır ilinde yaşayan sadece illerle komşu olan değil ülke ile komşusu olan bir iliz. Aile hekimlerimiz bütün güçleri ile özverileri ile çalışıyorlar, çok kısa bir süre önce umarım bir daha yaşamayacağımız hendek olayları sırasında dahi Nusaybin, Derik ve Dargeçit ilçelerinde sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde bile bir tane çocuğun aşısını kaçırmamak için gece gündüz bütün özverileriyle o zamanki Halk Sağlığı Müdürlüğümüzde hep birlikte çalıştık."

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve KLİMİK Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol ise en büyük sevdasının aşının insan yolculuğundaki önemine değindi.

Şenol, şöyle konuştu:

"Aşı tartışmaya hiç gerek olmayacak bir biçimde insanın ortalama ömrü muradımız olduğu üzere 25 yıl kadar uzatmış bir uygulamadır. Bu yüzden de en önemli ilk 10 halk sağlığı başarısı içindedir. Hiç abartılı değil aşı 1 yılda 25 milyon hayat kurtarıyor, 50 yılda 1 milyarın üzerinde yaşam kurtarıyor."

Açılış konuşmaların ardından sempozyumda, "Aşılamada Altın Kurallar", "Aşının Yolculuğu", "Göç ve Aşılama", "Aşılarla İlgili Mitler ve Gerçekler", "Özel Durumu Olan Konakta Aşılama", "Felç ve Kalp Krizini Önleyen Aşılar", "Güncel Aşılar" konulu sunumları gerçekleştirildi.

Kaynak: AA