FETÖ'nün 'Düzce Çatı Yapılanması' Davası

Örgütün ildeki çatı yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek' suçlamalarıyla haklarında dava açılan 36'sı tutuklu, 18'i firari, 77 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Düzce'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) "çatı yapılanması"na ilişkin soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan 36'sı tutuklu, 18'i firari, 77 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Düzce 2. Ağır Ceza Mahkemesince özel olarak hazırlanan salonda yapılan duruşmaya, "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" le suçlanan tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.

Tutuklu sanık Mehmet Şirin Özaslan, savunmasında, 15 Temmuz'u yapanları lanetledi.

İddianamede kendisinin sohbet verdiğinin belirtilmesi üzerine Özaslan, "Ben burada kendimi ifade etmekte zorlanıyorum, nasıl sohbet vereyim? Kabul etmiyorum. Bu çete her yere ulaşmış, beni de buraya kadar getirdiler. 18 aydır tutukluyum, 17-25 Aralık'tan sonra bu yapıyla alakalı hiç bir yerde yer almadım." diye ifade verdi.

Tahliyesini talep eden Özaslan, heyete 17-25'ten sonra cemaat ile bağlantılı yerlerde çalışmadığına dair SGK kayıtlarının bulunduğu evrakları sundu.

Diğer tutuklu sanık Tamer Azgı ise, Mahkeme Başkanı ve Üyelerini selamlayarak savunmasına başladı.

Bu sırada Mahkeme Başkanı, sanıkları "Savunmaya başlarken beni ve üyeleri saygıyla falan selamlıyorsunuz, buna gerek yok. Tüm sanıklar bunu bilsin, savunmanızı yapın." şeklinde uyardı.

Ardından savunmasına devam eden Azgı, iddianamede çelişki olduğunu belirterek, "İddianamenin anlatımında FETÖ üyeliği, sevkte ise yöneticilik yer alıyor. İddianamede çelişki var. Bunların ikisini de kabul etmiyorum." dedi.

Gizli tanık MAHİR 2016'nın, kendisini 'Muhasebeci' olarak tanımladığını kaydeden Azgı, şunları söyledi:

"İddianamede geçen gizli muhasebeci durumunu kabul etmiyorum, ben resmi muhasebeciyim. Bana yurtlardan para geliyordu, ben de bu emanetleri vergi, maaş, gider olarak ilgili yerlere gönderiyordum. Yurtların giderleri gelirlerden fazla oluyor, şirket ortakları da zekat adı altında bana para veriyordu. Bazen 'ortaklardan alınan borç' bazen ise sermaye olarak bunları kasaya aktarıyordum. Bu kişiler zekat olarak aylık 5-10 bin lira arasında himmet veriyorlardı."

Azgı, cemaatin kendisine yanlış yaptığını vurgulayarak, "2010-2011 eğitim-öğretim yılında çocuklarımı Sakarya'daki bir cemaat okuluna verdim, anlaşma gereği 20 bin lira çek verdim. Bu paranın 10 bin lirasını ödedim, sonraki 10 bin lirasını işlerim bozulduğu için veremedim. Çocuklarım okuldan atıldı, ben de cemaatten ayrıldım." şeklinde konuştu.

Heyet duruşmayı, diğer tutuklu ve tutuksuz sanıkların savunmalarını yapmaları için yarına erteledi.

- İddianameden

Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, FETÖ/PDY'nin ildeki çatı yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan 36'sı tutuklu, 18'i firari 77 sanığın, "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçlamalarıyla 5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Kaynak: AA