DSİ'nin Bursa'daki Yatırımları

DSİ Genel Müdürü Acu: 'Nilüfer Barajı'ndan şehre yılda 60 milyon metreküp içme suyu sağlanmaktadır. Hizmete aldığımız, kente yılda 145 milyon metreküp içme suyu sağlayacak Çınarcık Barajı ile de şehrin 2040 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacı karşılanmış olacak'

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, "Nilüfer Barajı'ndan şehre yılda 60 milyon metreküp içme suyu sağlanmaktadır. Hizmete aldığımız, kente yılda 145 milyon metreküp içme suyu sağlayacak Çınarcık Barajı ile de şehrin 2040 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacı karşılanmış olacak." ifadesini kullandı.

Acu, yazılı açıklamasında, Bursa'da mümbit toprakları suyla buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye, derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ettiklerini belirtti.

Son 15 yılda şehir merkezine yıllık 60 milyon metreküp içme suyu sağlandığını, 18 baraj ve 15 gölet inşa edildiğini, 398 bin 620 dekar arazinin sulamaya açıldığını aktaran Acu, böylece çiftçilere yıllık 352 milyon lira zirai gelir artışı sağlandığını ve 16 derenin ıslahının tamamlandığı bildirdi.

Bursa'nın içme suyu probleminin, Nilüfer Barajı ile çözüldüğünü vurgulayan Acu, şunları kaydetti:

"Nilüfer Barajı'ndan şehre yılda 60 milyon metreküp içme suyu sağlanmaktadır. Hizmete aldığımız, kente yılda 145 milyon metreküp içme suyu sağlayacak Çınarcık Barajı ile de şehrin 2040 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacı karşılanmış olacak. Gemlik'in içme suyu ihtiyacını karşılayacak Büyükkumla Barajı, 45 kilometrelik isale hattı ve günlük kapasitesi 70 bin metreküp olan içme suyu arıtma tesisinin inşaatları hızla devam ediyor. Yapımı hızla devam eden Karacabey Gölecik Barajı, İnegöl Hocaköy Barajı da içme suyu alanında önem arz eden diğer büyük işlerimiz."

- Marmara Gelişim Projesi

Acu, 2017'de Bursa'nın DSİ yatırımlarıyla adeta coştuğunu vurgulayarak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme ile kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen GÖLSU Projesi'nde Bursa da yer alıyor. Marmara Bölgesi için Marmara Gelişim Projesi'ni, (MARMARAGEP) hayata geçiriyoruz. Bu projeyle Bursa da hak ettiği hizmetleri alacak. MARMARAGEP kapsamında, Bursa'ya 2019'a kadar 5 içme suyu tesisi, 55 baraj ve gölet, 55 sulama tesisi, 18 taşkın koruma tesisi, 15 HES olmak üzere toplam 148 tesis yapılacak. Bursa'da tamamlanan baraj ve sulama tesisleriyle toplam 50 bin 570 dekar zirai arazinin sulanması, sulanan alanlardan ülke ekonomisine 2017 yılı birim fiyatları ile 47 milyon lira katkı sağlanması hedeflenmektedir. Tamamlanan 2 taşkın koruma tesisi ile 2 meskun mahal ve 20 dekar zirai arazinin taşkın riski, azaltıldı. Tamamlanan baraj, sulama ve taşkın koruma tesislerinin toplam maliyeti, 69 milyon lira."
Kaynak: AA