Türkiye'de Tarımsal Öğretimin 172. Yıl Dönümü

Türkiye’de tarımsal öğretimin başlamasının 172'nci yıl dönümü, Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen programla kutlandı.

Akdeniz Üniversitesi tören alanında Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Tevfik Aksoy Konferans Salonu’nda devam eden programa, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Sabri Topal, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Özen, Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube 2. Başkanı Ali Kaynak, tarımsal kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda akademisyen katıldı.

Konuşmasında tarımsal öğretimin önemine değinen Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, "Günümüzde yaklaşık 1 milyar insan açlık sınırında, 2 milyar insan yetersiz beslenmektedir. Bunun yanında dünya nüfusunun 2050 yılında 9,6 milyara ulaşacağı öngörülmektedir. Giderek artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacının karşılanabilmesinin yolu tarımsal verimliliğin arttırılmasından geçmektedir. Tarımsal verimliliği en çok etkileyen faktör ise şüphesiz eğitimdir." dedi.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak bu bilinçle hareket ettiklerini belirten Karayel, "Antalya başta olmak üzere ülke tarımına hizmet etmeye ve bilim dünyasının saygın bir üyesi olma yolunda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Özen de Antalya’da tarım sektöründeki olumlu ya da olumsuz bir gelişmenin sadece ülkeyi değil yakın coğrafyadaki ülkeleri dahi etkileyen bir durum ortaya çıkardığını belirterek, "Bu konuyla ilgili Antalya’daki tarım sektörünün paydaşlarına, ziraat mühendislerine, ziraat mühendislerini yetiştiren kıymetli hocalarıma büyük sorumluluk düşmektedir." şeklinde konuştu.

Antalya’daki tarım sektörü paydaşları olan özel sektör, sivil toplum kuruluşları, ilaç bayileri, gübreciler ve çiftçilerin çok güçlü olduğunu vurgulayan Özen, asıl problemin bütün bu paydaşlar arasındaki iş birliği ve güç birliğinin yeterince yapılamaması olduğunu kaydetti.

Antalya Konservatuvarı öğretim elemanlarının müzik dinletisinin ardından Grow Fide Üretim ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Ünal, "Türk Tarımı’nın Dünü, Bugünü, Yarını" konulu bir konferans verdi. Konferans sonunda meslekte 30 yılını dolduranlara plaket verilmesiyle sona erdi.

Kaynak: AA