Sakarya'da, Besiciler Kurban Satışlarından Memnun Değil

Kurbanlıklarını Sakarya'ya getiren besiciler, bayrama 4 gün kaldığı halde bile beklenen oranda satış yapamamaktan şikayetçi Besici Tasnik: 'Yaklaşık 20 gündür buradayım sattığım 7 tane hayvan. 10 günlük tatilden dolayı satışlar az. Hayvanlarımızı satamıyoruz. İki yıl önce hayvanlarımızı istediğimiz gibi satıyorduk. Son iki yıldır hayvanlarımızı satamıyoruz. Bayrama 4 gün kaldı, ahırlarda bile satılmıyor. Bayrama kadar son birkaç günde rağbet olabilir ama az olur'

Anadolu'nun değişik illerinden kurbanlıklarını Sakarya'ya getiren besiciler, bu yıl beklenen oranda satış yapamamaktan yakınıyor.

Türkiye'nin değişik illerinden kurbanlıklarını Sakarya'ya getiren besiciler, Erenler ilçesine bağlı Alancuma Mahallesindeki Sakarya Büyükşehir Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı'nda kurbanlıklarını satışa çıkardı.

Sağlık kontrolünden geçirilen kurbanlıkları kamyonlardan indiren besiciler, müşterilerini bekliyor. Vatandaşlar ise bütçelerine uygun hayvanı almak için pazarı geziyor.

Erenler ilçesinde kurulan hayvan pazarında, besiciler, kurbanlık fiyatlarının düşmesinden dolayı sıkıntı yaşadıklarını ifade ederken, vatandaşlar da kurbanlık fiyatlarının yüksek olmasından şikayet ediyor.

Muş Malazgirt'ten gelen besici Hüseyin Tasnik, 30 büyükbaş hayvan getirdiğini fakat 7 tanesini satabildiğini söyledi.

İki yıldır hayvanlarının para etmediğini belirten besici Tasnik, 'Devletin bize koyduğu bir limit var 18 ila 20 bin lira arası ama bazı kesimler geliyor 16 bin liradan istiyor.' diye konuştu.

Tasnik, bu sene kurbanlıklara rağbet olmadığını, satışların düşük olduğunu dile getirerek, 'Yaklaşık 20 gündür buradayım sattığım 7 tane hayvan. 10 günlük tatilden dolayı satışlar az. Hayvanlarımızı satamıyoruz. İki yıl önce hayvanlarımızı istediğimiz gibi satıyorduk. Son iki yıldır hayvanlarımızı satamıyoruz. Bayrama 4 gün kaldı, ahırlarda bile satılmıyor. Bayrama kadar son birkaç günde rağbet olabilir ama az olur. Bayram sonunda da fırsatçılar girer işin içine 5-6 bin liralık hayvanı yarı fiyatına ister. Malımı satamıyorum, mağduruz.' dedi.

Hayvanları 3-4 ay önce 12-14 bin liraya aldıklarını, bu zaman içerisinde kurbanlığın bin 500 lira masrafı olduğunu ve hayvanın maliyetinin yaklaşık 16 bin liraya denk geldiğini ifade eden Tasnik, '16 bin liralık hayvanı adam 7 bin liraya istiyor.' şeklinde konuştu.

Ağrı Hamur'dan gelen besici Ramazan Yıldız da 30 hayvan getirdiğini kaydetti.

Bir torba yemin 60 lira, nakliye ücretinin 5 bin lira olduğunu belirten Yıldız, 'Kurbanlık fiyatları 5 bin 500 liradan başlıyor, 15 bin liraya kadar çıkıyor. Kilosuna göre değişiyor. Biz müşteri bekliyoruz. Türkiye'nin dört bir yanından buraya besiciler ekmek parası için geldi.' dedi.

- 'Bu sene fiyatlar yüksek'

Alıcı Yılmaz Ünsal, pazara kurbanlık bakmaya geldiklerini söyledi.

Küçükbaş baktığını belirten Ünsal, 'Bu yıl koyunların fiyatları biraz yüksek. Nasip olursa kurbanlık almayı düşünüyoruz. Bin liralık bütçe belirledik, geçen seneki fiyatlara göre de yüksek, bütçemize göre kurbanlık bakıyoruz.' dedi.
Kaynak: AA