Filistinli Eski Tutukluların Maaşlarının Kesilmesi

Maaşları kesilen eski tutukluların sözcüsü Şemasine:'Filistinli gruplardaki kardeşlerimizden ve Filistin ulusal yönetiminden, tutuklular meselesini iç anlaşmazlıklardan uzak tutmalarını istiyoruz'.

Filistin yönetiminin, bazı eski tutuklulara ödenen maaşları kesmesi Batı Şeria'daki Ramallah kentinde protesto edildi.

Yasir Arafat Meydanı'nda bir araya gelen göstericiler, İsrail hapishanelerinde 5 yıl yattıktan sonra serbest bırakılan eski tutukluların hepsinin maaşının ödenmesini istedi.

Maaşları kesilen eski tutukluların sözcüsü Mansur Şemasine, gösteride yaptığı konuşmada, Filistin yönetimi kararından geri adım atıncaya kadar eylemlerine ve 12 gün önce başlattıkları açlık grevine devam edeceklerini belirtti.

Şemasine, 'Filistin davasını, Mescid-i Aksa'yı ve ülkeyi savundukları için ömürlerini İsrail hapishanelerinde çürüten ve esirler takasıyla serbest bırakılan Filistinli tutukluların maaşlarının bir kısmının kesilmesi bizi üzdü.' dedi.

Kesilen maaşların tekrar ödenmesi konusunda verilen sözlerin derhal yerine getirilmesini isteyen Şemasine, 'Filistinli gruplardaki kardeşlerimizden ve Filistin ulusal yönetiminden, tutuklular meselesini iç anlaşmazlıklardan uzak tutmalarını istiyoruz.' diye konuştu.

Şemasine, geçen hafta yaptığı açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın sorunun acilen çözümü için İstihbarat Başkanı Macid Ferac'ı görevlendirdiğini belirtmişti.

Filistin yönetimi üç ay önce, Hamas ile İsrail arasında 2011'de varılan esir takası anlaşmasıyla serbest bırakılan eski tutuklulardan yaklaşık 300'ünün maaşını kesmişti.

Filistinli eski tutuklular ve destekçileri iki aydır Ramallah'taki Arafat Meydanı'nda eylemlerine devam ediyor.

İsrail hapishanelerinde 5 yıl yattıktan sonra serbest bırakılan Filistinli eski tutuklular, Batı Şeria'daki Filistin yönetiminden her ay düzenli maaş alıyor.

Hamas ile İsrail arasında 2011'de varılan esir takası anlaşmasıyla İsrail askeri Gilad Şalit'e karşılık bin 27 Filistinli tutuklu serbest bırakılmıştı.
Kaynak: AA