CHP Bursa Milletvekili Sarıbal Açıklaması

'Artan nüfusu doyuracak yeterli üretimi gerçekleştirmek için özellikle küçük üreticilerin her zamankinden daha çok desteklenmesi gerekiyor'.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 'Artan nüfusu doyuracak yeterli üretimi gerçekleştirmek için özellikle küçük üreticilerin her zamankinden daha çok desteklenmesi gerekiyor.' dedi.

Sarıbal, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, tarım sektöründe destekleme rakamlarının piyasa seviyesinde tutulduğunu, bu fiyatlar karşısında rekabet gücünü yitiren küçük ve orta ölçekli üreticinin yerini tarım şirketlerine bıraktığını söyledi.

Cumhuriyetin kuruluş yıllarında kalkınmanın itici gücü olarak görülen tarım sektörünün, uygulanan neoliberal politikalar sonucunda ülke ekonomisindeki ağırlığını her geçen gün kaybettiğini belirten Sarıbal, '2001 krizinden sonra IMF ve Dünya Bankasının direktifleriyle hazırlanan program eksiksiz uygulanmıştır. 2002 yılında tarım sektörünün Türkiye ekonomisindeki ağırlığı GSYH'nın yüzde 10'u iken 2016 yılında bu oran yüzde 6'ya gerilemiştir. İstihdamın beşte birini barındıran tarım sektörü ücretsiz aile işçiliği ve mevsimlik çalışmanın en yaygın olduğu sektör olmaya devam etmektedir.' diye konuştu.

Türkiye'de tarım alanlarının daraldığını, çiftçinin tarımdan kopmaya başladığını öne süren Sarıbal, tarımda ithalata yönelindiğini, bu durum karşısında kırsal kesim nüfusunun gün geçtikçe azaldığını dile getirdi.

Sarıbal, tarımsal desteklerin düşüklüğü, girdi maliyetlerinin yüksekliği ve ürünün değerinde satılamamasının çiftçiye para kazandırmadığını, üründen elde edilen gelirin ise kredi borçlarına gittiğini iddia ederek, şunları kaydetti:

'2004 yılında tarımsal destekleme ödemeleri 3,1 milyar lira iken çiftçinin bankalara borcu 5,3 milyar lira dolayındaydı. 2016 yılı itibarıyla tarımsal transferler 11,5 milyar lira dolayındayken çiftçinin banka borcu 73,4 milyar liraya yükselmiştir. Bu koşullar altında çiftçi tarımdan koparak hizmet sektöründe sömürülmektedir. Artan nüfusu doyuracak yeterli üretimi gerçekleştirmek için özellikle küçük üreticilerin her zamankinden daha çok desteklenmesi gerekiyor. Desteklerin uzun vadeli palanlanması şarttır, çiftçi şirketlerin ve bankaların insafına terk edilmemelidir.'

Kaynak: AA