'Benim İşim Benim Geleceğim' Projesi

ATSO Başkanı Çetin: 'Ülkemizde üniversite mezunları işsizler bulunurken, üretim gücünün vazgeçilmezi olan tekniker düzeyinde çalışan bulunamıyoruz'.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, 'Ülkemizde üniversite mezunları işsizler bulunurken, üretim gücünün vazgeçilmezi olan tekniker düzeyinde çalışan bulunamıyoruz.' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığının Genç İstihdamının Desteklenmesi Programı kapsamında gerçekleştirdiği 'Benim İşim Benim Geleceğim' projesinin kapanış ve değerlendirme toplantısı Antalya Ticaret ve Sanayi Odasında yapıldı.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin'in ev sahipliği yaptığı toplantıya, İŞKUR Antalya Müdürü Veli Tekkanat, Antalya Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Abdullah Erdoğan, Yörük Sanayici ve İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Aykut Ege, Turizm İşletmeleri ve Gastronomi Yöneticileri Derneği Başkanı Hamza Yalçın ve proje ortakları katıldı.

Toplantıda konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, eğitim ve istihdam odaklı projenin önemine değindi.

Projenin 1 Mart 2016 tarihinde başladığını anımsatan Çetin, 'Proje bedelinin yüzde 90'ı Avrupa Birliği, yüzde 10'u ATSO tarafından finanse edildi. Toplam 372 bin 200 avroluk bütçenin 240 bin avrosu harcanarak başarılı şekilde tamamladığımızı söyleyebilirim. Bu proje ile daha çok gencimizin istihdam edilmesine ve sektörlerin ihtiyaç duydukları kalifiye eleman ihtiyacını karşılamayı amaçladık.' dedi.

Turizm sektöründen aşçı yardımcısı ve servis elemanı yardımcısı alanlarında önemli miktarda işgücü talebi aldıklarını, bu açığı gidermek için 15-29 yaş arasında 49 gence mesleki eğitim kursları düzenlediklerini belirten Çetin, eğitim alanlardan 24 kişinin proje iştirakçileri tarafından istihdam edildiğini söyledi.

Başkan Çetin, proje çerçevesinde gençlere yabancı dil dersi ile rehberlik ve danışmanlık hizmetleri de verildiğini ifade etti.

Bugün Türkiye'de genç işsizlik oranının yüzde 23 düzeyinde bulunduğuna işaret eden Çetin sözlerini şöyle sürdürdü:

'Yaklaşık her 4 gençten birisi işsiz. Bu yüzden bazı konuları gözden geçirmemiz gerekiyor. Ülkemizde bir tarafta kalifiye eleman bulamamaktan yakınan bir işveren kesimi, diğer tarafta da iş bulamayan bir işgücü var. Üniversite mezunları işsizler bulunurken, üretim gücünün vazgeçilmezi olan tekniker düzeyinde çalışan bulunamıyoruz.

Demek ki çocuklarımızı, gençlerimizi doğru mesleklere yönlendiremiyor, doğru mesleki bilgi ile donatamıyoruz. Bu ülkenin kaynaklarını verimli kullanamıyoruz. Önemli olan okul sayısının, üniversite sayısının çok olması değil, eğitim sisteminin bilimsel ve evrensel değerlere dayalı nitelikli insan yetiştiren bir yapıya dönüşmesidir.'

Çetin'in konuşmasının ardından projeyi başarıyla bitiren 339 kursiyere sertifikaları verildi.
Kaynak: AA