CHP Denizli Milletvekili Arslan Açıklaması

'KOSGEB kredileri, ihtiyaç duyan esnafa değil çoğunlukla yandaşa akıtılmıştır'.

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, "KOSGEB kredileri, ihtiyaç duyan esnafa değil çoğunlukla yandaşa akıtılmıştır." dedi.

Arslan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısına, ebediyete intikalinin 79'uncu yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü anarak başladı.

KOSGEB 2016 Yılı Sayıştay Denetim Raporu'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Arslan, Sayıştayın KOSGEB hakkındaki tespitlerinin, devlette yaşanan suistimalin, kadrolaşmanın, liyakat çöküşünün, yandaş kayırmanın ve kamu kaynaklarını israfın en somut örneklerinden olduğunu ileri sürdü.

"KOSGEB kredileri, ihtiyaç duyan esnafa değil çoğunlukla yandaşa akıtılmıştır." iddiasında bulunan Arslan, KOSGEB'de kadrolaşmanın tavan yaptığını, yakınına kaynak aktarmanın zirveye ulaştığını savundu. Arslan, şu ifadeleri kullandı:

"Verilen 15 bin kredinin İstanbul ayağını tek tek inceleyen Sayıştay, 3 bin 358 dosyayı tamamlamış, yüzde 65 oranında usulsüzlük tespit etmiştir. Devlet, 50 bin lira faizsiz krediyi 9 bankadan sağlamış ve krediyi alan her bir esnaf adına 10 bin 500 lira faizi kendisi ödemiştir. Devlet, usulsüz verilmiş her bir kredi için en az 10 bin 500'er lira zarara sokulmuştur. Anaparanın hangi işi büyütmek ya da toparlamak için kullanıldığı ise takip edilmemiştir. 'Esnafa can suyu' diye yola çıkanlar, parayı yanlış beyanda bulunana ya da yandaşa arka kapıdan dağıtmış, faizi de devletin sırtına atmıştır."

Geçen yıl KOBİ Finansman Daire Başkanı olan Recep Ali Erdoğan'ın bu yıl KOSGEB Başkan Yardımcılığı görevine getirildiğini ifade eden ve Recep Ali Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın akrabası olduğunu öne süren Arslan, bu durumu da eleştirdi.

Konuyla ilgili Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi hazırladığını belirten Arslan, KOSGEB'deki kamu zararının telafisi hakkında işlem başlatması gerektiğini söyledi.
Kaynak: AA