TBMM Genel Kurulu

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş:'FETÖ darbe girişimi, anlaşılan o ki dış ülkelerin maşası olarak kullanılan PKK terör örgütüyle birlikte, güneydoğudaki insanlarımıza karşı terör faaliyetlerini de götürerek, şiddeti normal hale getirmeye çalışıyor' CHP Grup Başkanvekili Altay:'Bu parlamento, başkanlık, siyasi parti grupları bu tablo karşısında daha yüksek bir refleks göstermek zorundadır' MHP Grup Başkanvekili Akçay:'15 Temmuz kalkışması PKK tarafından haince sürdürülürken, mücadele, terör örgütü ayrımı yapmadan devam etmelidir' HDP Grup Başkanvekili Demirel:'Patlamaların, şiddetin, bombaların ve ölümün günlük yaşamımızın kanıksanan bir parçası olmasını asla kabul etmiyoruz'.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 'FETÖ darbe girişimi, anlaşılan o ki dış ülkelerin maşası olarak kullanılan PKK terör örgütüyle birlikte, güneydoğudaki insanlarımıza karşı terör faaliyetlerini de götürerek, şiddeti normal hale getirmeye çalışıyor.' dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.

Bahçekapılı, Elazığ ve Van'da gerçekleştirilen hain terör saldırılarını divan olarak lanetlediklerini belirterek, saldırılarda şehit olanlara Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa diledi.

AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin FETÖ'nün darbe girişimine, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya Bartın'da yaşanan sel felaketine, HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ise gözaltı ve tutuklamalar sırasında yaşananlara ilişkin gündem dışı konuşma yaptı.

Bahçekapılı, Bitlis'ten de şehit haberleri geldiğini belirterek, 'Gerçekten yüreğim daralıyor. Hepiniz de aynı duygudasınız inanıyorum. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz.' ifadesini kullandı.

Daha sonra siyasi partilerin grup başkanvekilleri Elazığ, Bitlis ve Van'da gerçekleştirilen terör saldırılarına ilişkin söz aldı.

- 'Bu saldırıların tek bir adı vardır; katliam'

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, terör örgütü PKK'nın hain saldırılarının devam ettiğini belirterek, şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa temenni etti.

PKK'nın bu saldırılarını artık sürpriz olarak değerlendirmenin mümkün olmadığını vurgulayan Akçay, aynı yöntemle yapılan saldırılarla PKK terörünün gerçek amacının tekrar tekrar kendini gösterdiğini, PKK'nın dili, dini fark etmeden bütün vatandaşları hedef aldığını ve saldırıların tek adının 'katliam' olduğunun altını çizdi.

Önleyici tedbirlerin ve teknolojik imkanların mutlaka bir an önce seferber edilmesi gerektiğini dile getiren Akçay, 'Milli varlığımız, birlik ve beraberliğimize yönelik tehditler her geçen gün artmaktadır. Türkiye'ye diş bileyenler, ülkemizi boyunduruk altına almak istemektedir. 15 Temmuz kalkışması PKK tarafından haince sürdürülürken, mücadele, terör örgütü ayrımı yapmadan devam etmelidir.' diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ise son bir hafta içerisinde meydana gelen bombalı saldırılarda yaşamını kaybeden ve yaralananlar olduğunu belirterek, hangi şehirde olursa olsun, yurttaşların yaşadıkları yerleşim alanlarının içerisindeki bu tür saldırıların gerçekleştirilmesini kabul edilemez bulduklarını ve kınadıklarını söyledi.

Demirel, şöyle devam etti:

'Hayatını kaybeden ve yaralanan yurttaşlarımızın acılarını bütün halkımızla paylaşıyoruz. Patlamaların, şiddetin, bombaların ve ölümün günlük yaşamımızın kanıksanan bir parçası olmasını asla kabul etmiyoruz. Akan kanın bir an önce durması, şiddetin sona ermesi ve sorunlarımızı konuşarak, müzakere ederek çözme konusunda adımların atılması çağrımızı yineliyoruz. Yaşadığımız bunca acıya rağmen halen barış ve çözüm olmadan demokrasinin, demokrasi olmadan da barışın olmayacağı gerçeğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.'

- 'OHAL sadece FETÖ ile ilgili değil'

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise sözlerine, terör saldırılarında hayatını kaybeden şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileyerek başladı.

Elitaş, '15 Temmuz FETÖ vasıtasıyla Türkiye'de gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişimi, anlaşılan o ki dış ülkelerin maşası olarak kullanılan PKK terör örgütüyle birlikte, elbirliği içerisinde, ülkemizin güneydoğusunda, o bölgedeki insanlarımıza karşı terör faaliyetlerini de götürerek, şiddeti normal hale getirmeye çalışıyor.' dedi.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra alınan olağanüstü halin sadece FETÖ ile ilgili değil, bütün terör örgütleriyle ilgili mücadeleyi de beraberinde getirdiğini vurgulayan Elitaş, Meclis'in özellikle terörle mücadele konusunda, mutabakatlık çerçevesinde, hükümete katkı yapacak şekilde gösterme gayreti içerisinde olmaları gerektiğini kaydetti.

- 'Hükümet derhal Meclis'e bilgi vermeli'

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 15 Temmuz kalkışmasından sonra 'tam toparlanıyoruz' derken, son dört günde gerçekleştirilen terör saldırılarının herkesi derin bir kaygı ve endişe ortamına sevk ettiğini söyledi.

Meclis'e bir saldırı yapıldığı zaman tek vücut olduklarını ve milli iradeye sahip çıktıklarını anımsatan Altay, 'Böyle vahim bir tablo karşısında eli kolu bağlı oturmak, taziye dilemek benim ve partimin içine sinmemektedir. Bu parlamento, başkanlık, siyasi parti grupları bu tablo karşısında daha yüksek bir refleks göstermek zorundadır.' diye konuştu.

Altay, hükümetin son günlerde yaşanan olaylarla ilgili derhal Meclis'e bilgi vermesini, bilgi vermeden de gündeme geçilmemesini istedi.

Kaynak: AA