İsrail Ordusu Hahambaşılığına 'Tartışmalı' Aday

'İsrail askerlerinin savaşta Yahudi olmayan kadınlara tecavüz edilebileceğini' söyleyen Haham Eyal Karim'in İsrail ordusunda hahambaşılık görevine getirilmek istenmesi tepkilere neden oldu Arap Kadınlar Organizasyonu Genel Müdürü Telavi: 'Bu açıklamalar, Arap kadınlarını özellikle de Filistinlileri hedef alan, uluslararası kanunlara aykırı, insanlık dışı ve ırkçıdır'.

Arap Kadınlar Organizasyonu'ndan, Birleşmiş Milletler'e (BM), İsrail ordusunda hahambaşılık görevine 'İsrail askerlerinin savaşta Yahudi olmayan kadınlara tecavüz edebileceği' şeklindeki açıklamaları yapan Haham Eyal Karim'in getirilmemesi için harekete geçme çağrısı yapıldı.

Arap Birliği bünyesinde çalışan Organizasyon'un Genel Müdürü Mirfet Telavi yaptığı yazılı açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a bir mesaj göndererek, Haham Karim'in hahambaşılık görevine getirilmemesi için gerekli önlemleri almasını istediklerini belirtti.

Telavi, Karim'in daha önce de savaş zamanında Yahudi olmayan kadınlara tecavüz edilebileceği yönünde açıklamalar yaptığını anımsatarak, 'Bu açıklamalar, Arap kadınlarını özellikle de Filistinlileri hedef alan, uluslararası kanunlara aykırı, insanlık dışı ve ırkçıdır.' ifadesini kullandı.

Telavi, Karim'in hahambaşılık görevine tayin edilmesinin, İsrail toplumu içinde ister Filisin halkı isterse Arap kadını olsun ırkçılığın ne derece palazlandığını gösterdiğine işaret etti.

Karim 12 Temmuz'da yaptığı açıklamada, 'İsrail askerlerinin savaşta Yahudi olmayan kadınlara tecavüz edilebileceğini' ifade etmişti.

İsrail'deki Yedioth Ahronoth Gazetesi de, Karim'in 2003 yılında dini içerikli bir internet sayfasında yaralı Filistinlilere nasıl muamele edileceği hakkında kendisine yöneltilen bir soruya, 'Bombacı yaralı teröristlerin öldürülmesi gerekir. Teröristlere insan gibi muamele edilmesi gerekmez çünkü onlar hayvandır.' yanıtını verdiğine işaret etmiş ve Karim'in askerlerin Yahudi şeriatı ile çelişen emirleri yerine getirmeyebileceğini söylediğini aktarmıştı.

Hahambaşı, İsrail ordusunun faaliyetleriyle ilgili tüm dini konularda fetva verme yetkisini elinde bulunduruyor.

Kaynak: AA